Защо медиите скриха това!? Лечева в парамента: Руди Гела е изнудвал строител за 15 млн. лева!

payimage-556240

Бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев използвал административни спънки и неплащане на извършени дейности, за да изнудва строителя на Арена „Бургас“. Това тежко обвинение отправи служебният министър Весела Лечева от трибуната на Народното събрание.

„Вие бяхте министър в редовно правителство и имахте всички възможности да потърсите отговорност и от изпълнителя, и от възложителя, ако има нарушения. Ваши думи като „завера“, като „корупция“, кой кого натискал, кметът забавял… Аз мога да ви ги кажа в същия ред, само че в обратна посока! Изпълнителят се оплаква точно от вас, че умишлено забавяте всички действия по завършване на залата. Да, имам и свидетели, той това казва!“, заяви Лечева от най-високата трибуна в държавата.

„И даже мога да докажа, че вие сте въвели в умишлена забава строежа, защото той е забавен по много причини, но една от тях е, че дружеството съвъзложител – държавното „Академика“, не се е разплатило по онези дейности, които са разписани и изпълнени по договора“, продължи Лечева.

Според нея е трябвала много щателна проверка как върви строителството, но Василев не е направил нищо подобно.

„Единственото, което сте искали е да изнудвате строителя, за да може да усвоите 15 млн. лв!“, обвини го служебният спортен министър. Тя поясни, че става дума за милионите, които „по прогнозна стойност“ Василев искал да разходва за довършване на почти готовата зала, които да се дадат на друга строителна фирма.

Повод за острата реакция на Лечева станаха твърдения на предшественика ѝ, че е излъгала, че залата ще отвори врати на 29 януари, което, според него, няма как да стане. Иначе по думите му Арена „Бургас“ е „пример за корупционния модел на ГЕРБ“ и той имал доклад, доказваш наличие на „огромни нарушения на строителството“.

„Ние не можем да си позволяваме да обещаваме на обществото, че залата ще бъде завършена за 2 месеца. Не може обществен интерес да бъде поставян над корупционни практики… Трябва да сте изключително внимателна, защото възникват много въпроси. Какъв протокол сте подписали с този строител? Той претендираше за огромни средства от мен като министър, а сега се съгласява да довърши залата на действащия договор. Това е много странно!“, обяви той и заподозря „някаква завера, която отново да изразходва огромен обществен ресурс“.

„Аз щях да прекратя договора и да намеря нов строител“, съобщи депутатът от ПП и ожали Весела Лечева, че ще изкупи „греховете на ГЕРБ от последните 10 години“.

След като чу отговора на Весела Лечева за изнудването обаче Радостин Василев се ожали как той не я е обиждал по никакъв начин, а тя си позволявала да казва, че той е изнудвал „някакъв строител“. Затова той сега завеждал дело за клевета на нея, за да викнат строителя и да каже той бил ли е изнудван. И освен това обяви, че и „можело да има някакви доказателства, когато се е срещал със строителя“, намеквайки че може да е правил незаконен запис на срещата.

Констатациите на екипа на Лечева, че залата е на финалната права се припокриват и с позиции, изказвани от бившия министър на младежта и спорта от ГЕРБ Красен Кралев. Неговата позиция беше, че залата в Бургас е почти готова и е повече от странно Василев да иска от МС допълнителни 15 млн. лв. за довършването ѝ, тъй като от още пари няма нужда. Кралев заподозря Василев, че целта е голяма част от сумата да бъде „усвоена“.

Последва втори въпрос от Василев за средствата за Българския стрелкови съюз. Той вметна коментар, че това показвало отношението на Лечева към парите на ММС. Министърът е бивша състезателка по стрелба и доскорошен председател на федерацията по спортна стрелба. Според депутата от ПП Лечева спонсорирала обекти на стрелците „в конфликт на интереси“ и при „търговия с влияние“.

Когато тя отговори, че проектът, за който говори дори не е одобрен, Василев се похвали, че е благодарение на въпросите му.

„Аз от няколко месеца слушам как софтуера за НСБ е скъп, но когато става дума за мишени за вашата лична федерация, това не е скъпо. За 4 месеца намерихте пари за мишени и обновяване на комплекса. Аз не виждам какво друго е свършило министерството, съжалявам“, каза Радостин Василев.

Лечева обаче му отговори, че не е той човекът, който може да говори за „конфликт на интереси“.

„Не вие сте и човекът, който определя, кой е корумпиран, кой е престъпник. Има си служби, можете да подавате сигнали. Иначе за това, което аз съм направила в спорта – вие, понеже сте отскоро в сектора, сигурно много неща не знаете. Само ще ви кажа, че това, което вие направихте, целият български спорт го знае! И няма нито един, който да ви е похвалил, за нещо, което вие сте осъществили в областта на спорта. Ние сме тук, за да движим оперативната работа, а не да забавляваме публиката с ваши преценки“, завърши тя.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ