Гълъб Донев изобличи поредна лъжа на „шарлатаните“ и вцепени водеща на bTV с тези думи

Гълъб Донев, Асен Василев

„Не бих казал, че България е втора ръка държава и не трябва да се възприемаме като такава. Трябва да отстояваме интересите си, като служебното правителство води точно такава политика“, това заяви служебният премиер Гълъб Донев.

„Шенген не е само национален интерес, а е общоевропейски интерес и засяга сигурността на Европа“, изтъкна той в сутрешния блок на bTV.

„Вчерашните критики от парламентарната трибуна се превърнаха в политически ПР. Не приемам упреците на „Продължаваме промяната“ (ПП) и на БСП, за това, че служебното правителство не си е свършило работата за Шенген. Напротив, активизирахме всичко това, което не беше свършено от предходното правителство на Кирил Петков„, подчерта Донев.

„Критиката е конструктивна, когато критикуваш с аргументи. Декларацията на ПП беше пълна с неистини.

Шарлатаните са тези, които говорят и обещават на българските граждани граничещи с невъзможното, само за да си вдигнат рейтинга. Това в никакъв начин не работи в полза на хората“, подчерта служебният премиер.

„С президента Румен Радев поддържаме редовни контакти, срещаме се ежеседмично. Проблемите пред които е изправен държавата са много и това е нормалния тон в политиката и между властите. Това обаче не значи по никакъв начин, че президентът се меси в решенията на министерския съвет“, категоричен е Донев.

„Когато трима български полицаи дадоха живота си за да опазят живота на европейските граждани, не мога да приема коментарите на Рюте (Б.ред. – че българската граница може да се премине срещу 50 евро), това трудно се забравя. По българската граница никога не е стреляно. Гарантирам, че се спазват най-високите стандарти за охрана, в пълен синхрон с европейското законодателство“, каза той.

„България има нужда от експертно ориентирано редовно правителство, което да разбира и да отстоява интереса на българските граждани. Искрено се надявам проф. Габровски да ме наследи на поста.

При всички положения, когато човек има принципи, които са подкрепени от етични норми, когато има експерти и професионалисти за министри, тогава и човек като проф. Габровски би имал успех“, посочи Донев.

Увеличаването на минималната заплата е популизъм

„Доходите на българските граждани не покриват естествените им нужди, разбира се, че трябва да бъде обсъдена една нова политика по доходите, но увеличаването на минималната заплата по този начин е популизъм.

Определянето на минималната заплата по закон е прерогатив на Министерски съвет. Този ход автоматично ще натовари бюджета ни с 1 милиард лева. Това означава, че трябва да бъдат отрязани някой други разходи, които са жизненоважни. Тепърва ще се прави анализ откъде ще се вземат тези пари.

Съгласно директивите на Европейския съюз (ЕС), размерът на минималната работна заплата се определя с участието на синдикатите и от работодателите, а не се променя в парламента. Това застрашава финансовата сигурност на страната„, каза той.

„България има право да изнася продуктите, които са преработка на суровия петрол. Горивата, бензина и дизела остават за потребление в страната, но отпадните продукти, които са с високо съдържание на сяра трябва да бъдат изнесени, няма как да ги излеем в морето. В противен случай рафинерията ще спре буквално след 2 седмици и 15 хил. човека ще останат без работа.

Преди няколко дни Турция забрани минаването на танкери през Босфора, което още повече затруднява възможността за диверсификация“, посочи министър-председателят.

Предоставяме оръжия на Украйна за обучение на украински бойци, а не такива, които да се изпращат на фронта

„Това което се изнася от политическите партии не е точния механизъм. Всъщност ще участваме в мисия на ЕС и НАТО за обучение на украински военнослужещи в държави на НАТО. Това е което се гласува в Народното събрание (НС) и то няма да ни вкара във войната“, категоричен бе служебният премиер, а водещата Жени Марчева остана със зинала уста.

„Страшно много ми се иска, времето ми на Дондуков 1 да приключи много скоро. На България и трябва редовно правителство с хоризонт минимум 4 години, за да може да се реализират всичките основни, дългосрочни прироритети за България“, каза още Донев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ