Това е цялата истина за професор Николай Габровски, кандидатът за премиер!

10

Според проф. Николай Габровски кратки пътища всъщност няма. Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС е трето поколение лекар. Той поема Неврохирургията в „Пирогов“ от своя баща, прочутия проф. Стефан Габровски. Двамата оперират рамо до рамо, а след пенсионирането си, професорът предава щафетата на сина си, тогава все още доцент, припомня BLITZ.

 

Призвание

„Медицината е изключителна професия! Тя е призвание, което ти дава на първо място възможността да помагаш на другите. Въпреки проблемите, напрежението, агресията, нашата професия продължава да бъде уважавана и е достойна.

А подобряването на условията, в които работим, е показателно, че има смисъл да вървим по този труден път. Чувал съм от по-възрастни колеги и с течение на времето сам го осъзнах – в медицината няма кратки пътища.

Единственият начин да станеш добър лекар е чрез много работа. Но дългият път до това си струва да бъде извървян“, споделя в интервю за „Телеграф“ проф. Николай Габровски.

Всъщност роденият на 29 ноември 1971 г. водещ неврохирург не е искал да бъде лекар още от дете. Узрял е за това решение на по-късен етап в последните години от гимназията.

Шанс

След като завършва 7-о Средно общообразователно училище „Свети Седмочисленици“, Габровски се насочва директно към Медицинската академия. През 1996 г. завършва медицина и започва работа в Неврореанимацията на УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ. Само година по-късно облича бялата престилка в „Пирогов“, където работи през последните 25 г. Кандидатът за премиер става доцент през 2008 г. и професор през 2014 г. Три години по-рано е избран за началник на Клиниката по неврохирургия на спешната болница. По време на професионалния си път проф. Габровски е специализирал във Франция, Германия и Белгия. Избрал е обаче да остане в родината.

„Неведнъж съм имал възможност да работя в други държави, но моето лично убеждение е, че камъкът си тежи на мястото. Второто нещо, което винаги ме е водело, е, че в България се случват толкова неща, много от тях предстоят да се наваксват, променят, развиват. За мен да се пропусне житейският шанс да бъдеш част от подобни процеси не е оправдано. То е интересно, вълнуващо и си струва усилията“, споделя той.

Напред

Всеки хирург трябва да бъде хладнокръвен. А в неврохирургията това изискване е още по-важно. В същото време проф. Габровски е оптимист и според него това, което липсва в обществото ни, е повече вяра. „В себе си, в това, че можем, в хората около нас. И да бъдем по-добри. През последните години извървяхме огромен път, минахме през огромни трудности и това са неща, с които трябва да се гордеем. Така че имаме основание да гледаме напред с оптимизъм. Проблеми винаги ще има, просто трябва да ги преодоляваме… с вяра в себе си“, казва още кандидат-премиерът.

В края на миналата година проф. Николай Габровски става и най-младият член-кореспондент на БАН в направлението „Медицински науки“. Зад гърба си водещият неврохирург има над 5000 мозъчни и гръбначни операции.

Другите за него

След номинацията на ГЕРБ-СДС десетки обществени фигури изказаха мнението си за проф. Николай Габровски. Представяме ви три от споделените в социалните мрежи позиции за кандидат-премиера.

Д-р Петър Москов (политик, бивш здравен министър): Познавам Николай, откакто бях на около пет години (копелета от махалата), но това е друга история, за която не може да се говори без вино… Днес искам да говоря за отговорността на обществото към собствените му авторитети. Да, да, знам, че в едно посткомунистическо, егалитарно общество е прието авторитетите да са единствените, които носят отговорност, а обществото да не им дължи уважение. Знам също, че това е и една от причините да сме на това дередже. Проф. Габровски е безспорно един от малкото останали неоплюти обществени авторитети.

Милена Фучеджиева (писател): Чудесен избор на ГЕРБ за премиер. Стара софийска фамилия (от идеалния център), изключителен хирург, син на изключителен хирург. Познавам родителите на Николай Габровски, високо интелигентни и културни хора. Майка му беше един от най-фините хора, които съм срещала в България. Като хирург той не е склонен към истерия и говорене на глупости на едро, а би бил прецизен и отговорен в действията си, без да нагнетява разделението в обществото.

Борис Вардев (политик): Професор Николай Габровски е един от най-достойните и стойностни мъже, които познавам. Дори да не успее с правителство, със сигурност ще вкара нормален стил на комуникация и е възможно да постели пътя за такова. Това, че е хвърлен на вълците, са пълни глупости. На нас ни трябват авторитети. Това че позволяваме простаците да са вълци, които да рушат авторитет, нали се сещате до кои ни доближава. Така че по-спокойно и с мисъл.

Търси консенсус

Надявам се, че изборът за мен като личност, която е консенсусна и професионална, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическите страсти – нищо не доведоха. Ще разчитаме повече на професионализъм. Това заяви проф. Габровски след срещата си с държавния глава Румен Радев, по време на която пое първия проучвателен мандат.

При последвалите срещи с партиите проф. Габровски продължи да повтаря, че основната му цел е да търси консенсуса и общите приоритети, а не различията между отделните партии.

Има син и дъщеря

За личния си живот проф. Габровски говори малко, защото след 13-часовите си работни дни има нужда от своето лично време. Той е семеен и е баща на син и дъщеря. Както съпругата, така и децата му се развиват в сфери извън медицината.

Самият проф. Габровски обаче е ангажиран професионално не само в „Пирогов“. Той е национален консултант по неврохирургия от 2011 г. насам. Освен това е председател на Българското дружество по неврохирургия, като тази година бе преизбран за втори мандат. В периода от 2017 до 2021 г. е бил и заместник-директор по лечебната дейност на спешната болница, като освобождава поста доброволно след нарастване на напрежението заради уволнението на проф. Асен Балтов.

От 2018 до м.г. е и заместник-председател на Българския лекарски съюз. Само преди два месеца е избран за пръв председател на новосъздадената от Европейската асоциация на неврохирургичните дружества работна група за нововъзникващи технологии и иновации в неврохирургията. Това е едно от многото му професионални постижения, като през последните години проф. Габровски е канен като преподавател и гост-лектор на множество научни форуми и образователни курсове в Германия, Швейцария, Китай, Франция и др.

Защитник на донорството и ваксините

Като авторитет в медицината проф. Габровски е един от защитниците на донорството и трансплантациите. Преди две години той бе предизвикан от проф. Асен Балтов да сподели какво за него е донорството. „Донорството свързвам с това: тъга, болка, загуба, страдание, раздяла, мъка. Но същевременно с това възможност, надежда, помощ, спасение, сила, шанс, възкресение. Оставаш да живееш, дарил живот“, каза в специално видео проф. Габровски.

По отношение на ваксините той също многократно изрази позицията си по време на пандемията от COVID-19, като посочи, че нивото на имунизации у нас е обидно ниско и е въпрос на отговорност както към себе си, така и към околните да се защитим от вируса.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ