„Промяната не се състоя! Нулевата толерантност към корупцията се оказа само към чуждата…“

7 Dni Bulgaria11.12.2022
асен василев кирил петков

„Това е добро решение, което ще позволи на бизнеса да намали цените. Дори работодателските организации призоваваме да се положат усилия за намаляване на цените и по този начин да се укроти инфлацията, която в момента е най-големия проблем!“.

Така отговори Васил Велев, председател на УС на АИКБ, на Илиана Беновска, „Беновска пита – Радио К2“, която го попита: „Защо сте толкова тъжен? Трябва да сте много радостен! Вие тази седмица направо греехте и светехте за това, е бизнесът получи желаните компенсации за тока!“.

Васил Велев обясни, че по-голямата част от българския бизнес работи на конкурентен пазар и самият пазар ще спомогне това намаление на цените да се реализира. Но са необходими и усилия, тъй като пазарът е доста разбалансиран, има и дефицити и трябва общо усилие, за да бъде постигната тази цел – и на контролните органи, и на бизнес организациите!

На въпроса на водещата кога може да се очаква това намаляване на цените на дребно, Васил Велев отговори, че първите фактури с по-ниска цена ще започнат да се получават от февруари и би трябвало тогава вече да се почувства ефект и върху цените на дребно. Беновска попита дали работодателските организации могат да обявят по сектори какво намаляване на цените се очаква. Велев отговори: „Ние не сме началници на предприятията! Това не е планова държавна икономика, командно-административна и всички слушат и действат!“. Водещата отвърна: „Схванах Ви иронията още на пресконференцията! Не Ви предлагам социалистически начин на планиране, но все пак?“. Председателят на АИКБ отвърна: „Ние в диалог с Парламента, с партиите, с правителството сме постигнали едни по-добри на енергията за всички! Обръщам внимание, че това не е само за предприятията в икономиката, това е и за социалната сфера, за образованието, за културата, за здравеопазването! Постигнали сме едни по-добри цени и това е предпоставка да се отрази на цените на дребно, с известно закъснение в магазините!“.

Васил Велев заяви: „Ние отправяме призив не само към нашите членове, но и към тези, които не членуват в нашите организации, отправяме призив към целия български бизнес за етично поведение! За усилие, което да ни позволи да извървим своя път, да направим своите крачки към еврозоната, защото ние сме убедени привърженици на ускореното членство на България в еврозоната!“.

Председателят на УС на АИКБ обясни, че средната цена за мегаватчас в ЕС е 201 лева, така че за следващата година цените за българския бизнес се изравняват с тези в Европа. В ЕС обаче средната цена за бита е 296, а в България е 82. У нас цената за бита се субсидира и за бедните, и за богатите, което е неправилно.

На въпроса какво очаква бизнесът от следващо редовно правителство, Велев отговори – реформи! Според него в ПВУ има заложени над 50 реформи, които са добре разписани, но за да се случат, трябва да има работещ Парламент и правителство.

„Практически неутрални ли сте работодателите, дали кабинетът ще бъде на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, на Стефан Янев?“, попита Беновска. Велев отговори: „Работодателите и АИКБ в частност сме равноотдалечени от всички партии! Ние не подкрепяме една или друга партия, а подкрепяме политики! Когато тези политики са в полза на икономиката, в полза на развитието, в полза на страната – ние ги подкрепяме, независимо откъде идват! И обратно, когато са във вреда, тогава се противопоставяме, пак независимо откъде идват!“.

Велев заяви: „Промяната не се състоя! Нулевата толерантност към корупцията се оказа нулева толерантност само към чуждата корупция! Статуквото се опита да се промени, но недостатъчно постигна резултат. Очевидно хората не избраха нито едното, нито другото. Очевидно за едните е късно да продължат да променят, защото не се харесаха, а за другите е рано да се върнат, защото не ги харесват достатъчно. И очевидно е по-добре да се управлява на по-широка основа. Ако сформира кабинет, който да има силно експертно начало, който да изпълнява програма, а силните политически фигури, които са силни с експертизата си, с опита си да останат в Парламента – тогава може би най-накрая ще станем парламентарна република и няма да управлява министър-предсeдателя, който и да е той!“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ