Киро и Асен бесни на Нова! Разкриха какво ги чака, ако се номинират за премиер и министър

payimage-563303

При липса на стабилно мнозинство не е европейска практика и дори е грешно партийните лидери да бъдат издигани за министър-председатели. Тази теза защити политологът проф. Румяна Коларова в студиото на Нова телевизия.

За мен важното е дали при втория мандат „Продължаваме Промяната“ ще номинират министър-председател или директно ще върнат мандата, коментира тя. Според нея вторият важен въпрос е, ако номинират премиер какъв ще бъде неговият профил. „Ако предложат профила на Габровски, т.е. ако предложат граждански кандидат те ще имат основание да се конкурират на изборите, смята проф. Коларова.
„Чисто партиен лидер тук не печели. 40% от кабинетите в Европа нямат за  министър-председател лидера на най-голямата партия. Тази логика е глупава, тази логика е неадекватна. Ако ПП продължават да го твърдят те грешат“, защити тезата си политологът. Според нея формулата премиер и партиен лидер върви само ако съответната партия има мнозинство в парламента, а това за момента не важи за България.
Според нея е нормално да има коалиционен кабинет, на който министър-председателят не е лидер на най-голямата партия. „По дефиниция това е коалиционен кабинет със слаб министър-председател“, влезе в детайли политологът.

Проф. Коларова се съмнява, че от ПП са в състояние да издигнат кандидатура, която не е политическа и може да бъде съпоставена с личността на проф. Габровски. Тя остро разкритикува нападките спрямо възможностите на Габровски да се превърне в успешен политик.

„Той се е занимавал с подбор на хора и организиране на дейности. Управлявал е публични ресурси. Бил е заместник-председател на Българския лекарски съюз, което означава, че е участвал в договарянето на средствата в здравеопазването. Единствените хора, които са имали съществен опит в политиката преди да станат министър-председатели, са Иван Костов и Георги Първанов. Всички останали са влизали в нея без да имат опит. Всичко, което се излива срещу проф. Габровски, е недопустимо. Ясно е, че този човек влиза в политиката с желанието да потърси консенсус“, даде мнението си експертът.
Професор Коларова дори запита риторично с какво един продавач на пробиотик е по-компетентен да прави политика от човек, който е създал школа в неврохирургията.
„ПП нямат контрол върху мнозинството. Всички ефективни мнозинства се структурират около ГЕРБ. ПП реагират невротично, защото виждат, че ГЕРБ има предимство пред тях“, добави експертът.
Коларова повтори тезата си, че служебните правителства на Румен Радев са вредни за България.
Според нея последните три служебни кабинета на президента много съществено се различават от първия, с премиер проф. Огнян Герджиков, който бил сходен със служебните правителства на президентите Желю Желев, Петър Стоянов и Росен Плевнелиев. „Българските служебни кабинети са замислени не само като епизодично и извънредно управление, но и като своеобразно неутрално управление. В разрез с конституционната логика вторият и третият кабинет на Радев бяха инструмент за спечелване на избори. Те еднозначно бяха политически пристрастни и инструментализирани с цел да се печелят избори“, коментира политологът.

Проф. Коларова смята, че този парламент би могъл да работи ефективно и да бъде полезен за страната ни.

„В него няма доминираща партия и би могъл да изработи решения, които са балансирани и от полза за България. Партиите, които силно се противопоставят една на друга, трябва да намерят основа и обща цел, за която да работят. Всички нормални партии би трябвало да имат една и съща цел-излизане от кризата. Проблемът е, че те имат алтернативни стратегии, както и грешен избор на отношения със своя политически противник. Логиката на т.нар. партии на промяната е, че техният успех е унищожаването на противника. Това е игра с нулев сбор. При следването на тази стратегия губят всички“, коментира политологът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ