Депутатите в НС контра. Корнелия Нинова вие от гняв: БСП е професионално подготвена партия!

payimage-563306

Остри политически сблъсъци предизвика в Народното събрание предложение на БСП младите хора до 26 години да не плащат данък върху доходите си. Социалистите настояха, че предложението е важно най-вече за решаването на един от най-важните въпроси – демографската криза, справянето с която повечето партии са поставили като свой приоритет.

Предложението в зала беше посрещнато остро, защото в ресорната комисия не е получило одобрение. Дебатът постепенно се превърна в поредица от лични нападки, особено след като Искрен Митев от ПП заяви, че социалистите уж са за подкрепа на младите, но са изгонили от групата си най-младия си депутат – Явор Божанков, заради несъгласието му с партийната позиция по изборния кодекс и военната помощ за Украйна. Той обвини БСП в популизъм и заяви, че те не са направили нищо за младите хора.

След това пък Любен Дилов от ГЕРБ-СДС заяви, че не иска данъчни решения от хора, които преди години са му налагали ергенски данък, какъвто наистина е съществувал по времето на социализма. Елисавета Белобрадова от ДБ пък заяви, че предложението на БСП е отхвърлено в комисия, защото трябва да се направи анализ за нуждите на младите хора, но такъв няма. Според нея без такъв анализ предложението се превръща в популистко раздаване на пари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обобщи виждането на социалистите в декларация, в която се казва следното:

„Чу се изказване, че левите партии никога не предлагали намаляване на данъци и понятието „ляво-дясно“ – тотално сбъркано. Значи нямаме демографска криза, не знаете що е ляво, що е дясно и кой какво прави в света. „Европейски партии“ твърдят, че никъде в Европа няма такова нещо, въпреки че колегата Гечев даде примери как в Европа се грижат за своите млади.

„Продължаваме промяната“, които „Добър ден“ да им кажеш, казват „Ние сме младите, новото поколение и готините“, но днес не искат да говорим за младежка политика.

Последната теза, която се чу – това било популизъм и сега БСП се сетила за младежка политика. Някои от вас може да са се сетили сега, БСП тези принципи ги изповядва от десетки години. По време на 12-годишното управление на ГЕРБ сме внесли 18 закона, касаещи младежка политика. (…)

„Обръщам се към вашата съвест, помислете какво направихте днес. Защото ще трябва да вземете решение в следващите дни какво правите, тъй като ние, като професионално подготвена партия, като депутати с опит и като последователни хора и политици, тези предложения сме ги внесли между първо и второ четене по удължителния закон на бюджета.

Защото така се прави – като предлагаш нещо, предлагаш откъде да се финансира и как да се направи. Това, че днес затворихте темата, не означава, че я затваряте изобщо. Следващата седмица ви призоваваме по закона за бюджета да проведен отговорен и държавнически разговор и да вземем правилното решение за младите хора на България.”



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ