Експерт разкри с колко ще поскъпнат природният газ и парното!

Иван Хиновски

Природният газ ще поскъпне с 10%, а ръстът в цената на парното ще е 5%. Това прогнозира енергийният експерт Иван Хиновски. Председателят на Българският енергиен форум каза в „Тази сутрин“ по бТВ, че очаква 7% повицашване на стоките и на услугите.

„Искам да разсея съмнението, че това е някакъв местен процес. Природният газ е борсова стока в целия свят. Стойността й зависи от цената на петрола и други продукти. Това, което най-много въздейства върху цената й е стойността на лекия петрол Брент, който поскъпва. Заради това се променя и стойността му в нашия договор за внос от Газпром. Ние нямаме избор. Всички цени в Европа се движат нагоре“, заяви шефът на БЕФ.

„Възможно е да договорим по-ниски цени с Газпром. Цените у нас не са от най-високите в Европа. Увеличаването на цената обаче е неизбежно“, подчера той, а на въпроса дали ще бъде шокова зимата за нас, отговори с „Не“.

„Няма да е шокова, защото има един пик на понижаване на цената на петрола Брент. Очаквам поскъпване до 10% на петрола, а това означава увеличаване на цената на парното. 70% от разходите на топлофикациите са за газ. Ако газът поскъпне с 10%, е редно разходите да скочат със 7%. Очаквам 4-5 % ръст на цената на парното“, каза още Хиновски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ