Мним майстор взима парите и изчезва, плаши потърпевшите с мъчения. Обявиха го за издирване

потърпевша

Мним майстор взима пари за ремонт и изчезва. Потърпевшите му дават пари, но той изчезва, ремонт няма, а жилището е дори разрушено. Човекът е обявен за общо държавно издирване, но продължава да граби и други хора. Това е реалността, в която живеят много българи.

Човекът е със стил на изказа, с маниери, обноски, поведение и не може да предположиш, че е измамник, разказва Евгения Витанова пред НОВА.

Друга от жертвите споделя, че мнимият майстор предизвиквал съжаление. Гадно ставало на човек, ако не му помогне.

Измамникът няма нищо на свое име, казаха пред репортера Василена Гръбчева от следствието. Той се представя като Цецко. Имал широк диапазон от умения – поставя дограма, изолация, боядисва, ремонтира бани и детски стаи. Правел дори мебели по желание на клиента.

През август Евгения публикувала обява в група в социалната мрежа, че търси майстор, който да санира стена във входа на блока, в който живее. С нея се свързала непозната жена, която предлага съпругът й да извърши ремонта. Подписали са договор, получила е копие от личната му карта и дава аванс в размер на 550 лева.

Той дойде вкъщи и работи два дни без да спре, разказва жената.

Всичко върви по план докато в един момент мъжът започва да разказва личната си история.

„Твърдеше, че го търси некоректен клиент и си иска парите, за да му излезе ремонта без пари. Ако ги върнел и се прибере у дома с празни ръце, жена му щяла да го остави“, добавя Евгения.

На нея й дожаляло и му дала още пари и сумата нараства до 2460 лева. След това измамникът спрял да вдига телефона си.

Жената му изпратила съобщение, че отива в полицията да подаде сигнал. Тогава мъжът се появява и връща 1260 лева. Останалите обещава до дни, но отново изчезва и Евгения публикува историята в социалната мрежа.

„На следващия ден вкъщи пристигнаха две дами от Агенцията за закрила на детето, като казаха, че е подаден анонимен сигнал за това, че не си гледаме децата и сме в безпомощно състояние“, разказва потърпевшата.

Тя подозира, че Цецко е подал сигналът.

От агенцията уточниха, че проверката не е установила нищо притеснително в семейната обстановка.

Измамникът започнал да заплашва. „Давате ли си сметка, че и да ме вкарате в затвора, до живот няма да съм там. И после… какво правим като изляза“, казал той на Евгения.

„Той казва, че ще лежи 4 години в затвора и после ще дойде да пие кафе при нас, които сме писали срещу него. Щял да си пише чертички в затвора и като излезе ще ни измисля мъчения“, добавя тя.

„Има хора, които са с по десетки хиляди лева ужилени и се притесняват да се снимат, защото и при тях ходят от Агенцията за закрила на детето“, изтъкна измамената жена.

Възрастна жена, която наела измамника Цецко, разказа пред Нова телевизия, как го е наела. Дала му 855 лева капаро за ремонт на баня и коридор.

Представяше се като голям бизнесмен, с фирма, с шофьори, работници, добавя тя.

Очакваният ремонт така и не се осъществява.

„Отидох в полицията да подам жалба и той се обажда. Пита къде сме и какво правим, а дъщеря ми му отговори, че ще се оплачем, защото не си е изпълнил задълженията. Присмя ни се. Чувах го как се смее и каза, че пари няма да видим от него. Какво си мислите, че ще направят полицаите, попита той“, разказва потърпевшата.

Тя търси правата си по съдебен път. Има заповед за изпълнение на задължение от Софийски градски съд, но мъжът не може да бъде открит. Прокуратурата отказва да бъде образувано досъдебно производство, тъй като случаят влизал в графа „неуредени граждански взаимоотношения“.

Цял вход в столичния квартал „Сухата река“ наел мнимият майстор за изолация. Той обещал, че за една седмица ще свърши. С жена му били алпинисти. Тя била най-добрата в България. По думите на потърпевшите от входа сумата, която мъжът получава, е 6 683 лева.

„На третия ден се обади и ми каза, че жена му и децата им са болни. На следващият ден щял да дойде и да започне работа“, разказва мъж, пожелал анонимност.

Майсторът отново изчезва и всички във входа подават сигнал в полицията.

През април Цецко е бил нает от жена в Ловеч за изработка на мебели.

„Трябваше да се дадат 1900 лева капаро. Подписахме договор, според който в рамките на 30 работни дни трябва да се изпълни проекта“, разказва тя.

Срокът изтича, но мебелите не са готови, а майсторът иска още пари под претекст, че не е сметнал правилно и материалите са поскъпнали.

„Общо стават 2658 лева. Като 1900 са дадени на ръка“, уточнява измамената.

След месец майсторът си изключва телефона и повече нямат връзка с него. Подаден е сигнал в прокуратурата, но жената получава отказ за образуване на досъдебно производство. И в този случай ставало въпрос за гражданско-правни взаимоотношения.

Решението на прокуратурата се обжалва. В отговор до Нова телевизия от районен прокурор Светла Иванова се казва, че документите са върнати в полицията за допълнителна проверка по случая.

От Софийската района прокуратура пък обявиха, че има образувани 8 досъдебни производства за Цецко. Повечето са от тази година. Има образуван обвинителен акт за измама и е привлечен под наказателна отговорност за присвояване на чужди вещи.

През 2015 г. той е осъден за документална измама, но вече е реабилитиран.

Домоуправителят на входа, в който Цецко доскоро живеел под наем с жена си и двете им малки деца, разказва, че преди две седмици той се изнесъл тайно и много хора го търсели.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ