Загубата е голяма! Почина архитектът на „Бузлуджа“ и бивш кмет на София – Георги Стоилов

арх. стоилов

Почина арх. Георги Стоилов (03.04.1929 – 14.12.2022 г.), съобщиха от Съюза на архитектите в България.

В съобщението им се посочва, че се разделяме с изключителен професионалист, притежаващ дългогодишен практически, експертен и административен опит в областта на архитектурата и управлението.

Арх. Георги Стоилов е автор на редица знакови сгради и архитектурно-скулптурни паметници: хотел „Рила“, сградата на БНР, Националния център за въздушен контрол, резидентски комплекс в Дубна, Русия, мемориалите „Бузлуджа“, „Беклемето“ и пантеона „Гургулят“.

Бил е кмет на София (1967 – 1971 г.), министър на архитектурата и благоустройството (1971 – 1973 година). Един от създателите на Съюза на архитектите в България и дългогодишен негов председател.

Председател на Международния съюз на архитектите (1985 – 1987). Президент на Международната академия на архитектурата от основаването ѝ през 1987 година, а от 2019 нейн почетен президент.

Носител на редица престижни отличия, сред които: „Почетен гражданин на София“ (2004 г.), орден „Стара планина“ – I степен, за особено големи заслуги в архитектурата (2010 година).

Поклон пред паметта му!



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ