Спор в ефир! Остана ли Сакскобургготски без двореца „Врана“ и загуби ли държавата…

Симеон Сакскобургготски

Разочарованието, което изпитвам аз и много други хора, е от факта, че в съвременното българско общество се стигна до невероятния парадокс частната собственост да е иззета по псевдозаконен начин. Смело казвам, че политическата класа употреби съда. Това заяви в ефира на bTV Ели Христова, адвокат на Симеон Сакскобургготски.

Запитана дали Сакскобургготски е останал без дом, тя отвърна: „Вие назовахте най-точно нещата. Става дума за царя, за дома на баща му и дядо му. Създадоха се условия, за да се стигне до този резултат“.

Мариана Попова, адвокат на държавата от своя страна каза: „Става дума за съдебни процеси, които държавата инициира, за да защити интересите си. Имаше дискусии в обществото, направи се разследване дали имотите са на държавна или са частна собственост. Това е установено въз основа на документи и доказателства. Произнесоха се много инстанции до момента. Имотите, включително и дворецът „Врана“, не са поридобити с лични средства от членовете на царската фамилия и никога не са били лична собственост“.

По повод думите на Попова, Христова заяви: „Изумена съм от това, което чувам. Ние тук не можем с колегата да разиграем съдебен процес, движил се с години. Всички документи от преди 120 г. насам говорят, че царят като частно лице е купувал за себе си и е плащал той. Държавата няма нито един документ, с който да докаже, че е дала и 1 стотинка за двореца „Врана“, закупуването му и каквото и да е. Държавата спечели делата, макар че според мен тя загуби моралния си облик и загубиха българските гражданите, които не могат да разчитат на закона и справедливостта. През 47-ма година има закон, приет в условия на окупация на българската държава от чужда власт. Сега, когато имаме претенции да сме демократично общество, се стига до парадокса държавата да постави съда пред свършения факт да е принуден да признае държавата за собственик“.

Попова пък от своя страна добави: „Като всеки правен субект държавата се защитава от екип от юристи. В случая бе избрана нашата кантора. Това е екип от много хора, които работиха много дълго време, за да приключат тези дела. Това решение не е изолиран случай, то следва логиката на останалите дела. Тя успя да докаже в хода на тези процеси, че това са държавни имоти“.

Относно твърдението, че има документи, доказващи, че Фердинанд е закупил ниви, тя заяви: „Никой не можа да установи къде се намират въпросните ниви. Никой от наследниците на Фердинанд не поиска реституция и не доказа нищо. Върху нивите, които са около 600 дка, изведнъж са се появили имоти за повече от 2000 дка“.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ