Нова проверка срещу човек на Киро: Пръснал 4,7 милиона без търг, пуснат е сигнал в прокуратурата

борислав сандов тома белев

Приложил ли е бившият министър на екологията Борислав Сандов схема за зелени инхаус поръчки в МОСВ?

По сигнал на неправителствена организация е започнала още една проверка в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) от Агенция за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет за 4,7 милиона лева дадени на „Национален природонаучен музей“ без конкурс и търг, съобщава „Еко Новини“.

В края на мандада на кабинета „Петков“, бившият вицепремиер по климата Сандов нареди да бъдат преведени 4,7 млн. лв. на близкия до еколозите „Национален природонаучен музей“, който е част от БАН. Парите са първи транш от договорените 10 млн. лв. за мониторинг на зоните по Натура 2000.

Този зелен инхаус е по идея на заместника на Сандов Тома Белев. Намерението на двамата е зелени неправителствени организации от казионната коалиция „За да остане природа в България “ да бъдат наемани за тази дейност като под изпълнители, без търгове и конкурси. По този начин те осигуряват финансиране на близките си кръгове, както и влияние в природозащитните среди, се твърди в публикацията.

Природонаучният музей няма човешкия ресурс да извърши такава мащабна работа на територия – зоните Натура са 38 000 кв. километра или около 35 % от страната. За да се правят теренни проучвания трябват стотици хора.

Досега са правени подобни проучвания и практиката показва, че се наемат само екоактивисти от зелената коалиция „За да остане природа в България“ или от партията „Зелено движение“. Така финансово се стимулират техните симпатизанти и партийни деятели.

Това е вторият случай, когато тандемът Сандов – Белев прави зелен инхаус, пише „Еко Новини“. Още със встъпването си като министър Сандов подписва споразумение с мнима неправителствена организация, приличаща на паравоенно формирование, за охрана на всички зони по Натура, тоест почти 40 000 кв. км.

Вече има сигнал в прокуратурата срещу Борислав Сандов и Тома Белев за 4.7 млн. лв.

Този договор отново е без търг или конкурс. След разкритието на Еко Новини, първоначално Сандов излъга, че нищо не е подписвал. Когато документът стана публичен обаче, вицепремиерът по климата се скри за доста време.

В хода на проверката, извършвана от Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и Главният инспекторат към Министерски съвет, се очаква инспекторите да установят как и защо Сандов е дал 4.7 милиона лева на „Природонаучния музей“, без проведен публичен търг или конкурс.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ