Бъдете много внимателни! Голяма опасност дебне по родното Черноморие!

Морето

Условия за мъртви течения по Черноморието – след няколко дни с бурно вълнение, в следващите 72 часа морето ще утихне. Вълните ще стихнат първо на север, а после и на юг, предаде NOVA.

През почивните дни максималната височина на вълната ще е едва около половин метър. Всичко това е предпоставка за възникване на мъртви течения, припомнят морските спасители. По охраняваните плажове трябва да се спазват указанията на флаговете.

Дори и при видимо спокойно море, ако флагът е червен, не бива да се влиза във водата, защото е рисковано. А основното правило при евентуално попадане в мъртво течение е да се запази спокойствие и да се плува успоредно на бреговата ивица.

„Ллажуващите трябва да внимават с децата, защото наистина август месец, морето се прочиства. Има много силни морски бури. По повечето плажове, които са с източно изложение, флагът е червен”, каза Веселин Илиев, спасител.

Той допълни, че когато виждаме дълга вълна, която образува пяна, това означава, че имаме мъртво вълнение.

Спасителят съветва летовниците да наблюдават шума на вълните – колкото е по – силен шумът, толкова е по-опасно.

Съветите на спасителя Петър Русев са още: „Първото нещо, което трябва да направите, ако попаднете в мъртво вълнение, е да запазите самообладание. Опитайте се да махате с ръка, за да бъдете забелязани. Къпете се близо до група хора. Не се отдалечавайте и не оставяйте децата сами”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ