Киро се тресе от нерви! Номинираният за премиер акад. Денков: Би могло да има компромис за хартията

кирил петков николай денков

„Промяната“ дадоха извънреден брифинг в парламента. Говори номинираният за премиер акад. Николай Денков.

Той започна с новината, че в петък ще има още срещи със заинтересованите партии.

„След новогодишните празници каним отново всички парламентарни групи, които са заинтересовани, да изчистим текста и да го оформим като документ, наричан Програмна декларация и на 5 януари, тя да бъде включена в гласуване в пленарна зала. Ако тя не получи подкрепа, ние ще върнем мандата неизпълнен“, каза той.

И обясни, че ако тази декларация получи подкрепа, то едва тогава ще се пристъпи и към обсъждането на имена за новия кабинет.

„Има значение, но в хода на разговорите, ще видим“, коментира той и отложеното гласуване днес на антикорупционния закон.

„В момента не водим с никого разговори за проектосъстав“, призна Денков как вървят преговорите за правителство.

„Със сигурност министрите трябва да бъдат експерти в тяхната област“, продължи той и допълни, че тези експерти трябвало да бъдат и политически ангажирани с партиите в парламента.

„Има други важни аспекти, които ние трябва да решим. Би могло да има компромис да има хартиена бюлетина и протокол от машините. Има и други нюанси. Споменах някои от тях на срещата на 16 декември. Нека да проведем разговора и ще дадем тогава отговор на този въпрос“, заяви Денков и дали промените в ИК няма да са пречка при преговорите за нов кабинет.

Андрей Гюров допълни, че в следващите дни щели, заедно с Николай Денков, да разговарят с парламентарно представените партии.

„Ясно е, че предлагайки правителство на малцинството, ние се намираме в рискова ситуация. Вторият риск обаче е, Народното събрание да започне да приема закони, които ние смятаме за недобри за България. Това е риск, който не би трябвало да допуснем. Второто е щета за България, Първият – за политическата партия“, отново взе думата академикът.

Нека да проведем разговорите, когато имаме готов общ списък. Този етап даже не е започнал, защото не сме получили даже и предложения, отговори Денков на въпрос на ПИК TV дали остава условието на ДБ да подкрепят какъвто и да е кабинет, а именно – отстраняването на главния прокурор.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ