Безпрецедентно! Партията на Слави ИТН взима цялата партийната субсидия вместо лев за глас

Слави Трифонов

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е започнала да получава партийната субсидия в пълен размер след последните парламентарни избори през октомври. Държавата е превела на партията цялата дължима сума от 191 616 лева, която е за периода октомври – декември 2022 година, става ясно от документите .

Партийната субсидия по закон е 8 лева на получен глас на парламентарните избори. Цялата сума се превежда на четири равни вноски – по една за всяко тримесечие, пише 24 часа.

До този момент ИТН е получавала по един лев на глас, което е видно от публично достъпната информация . От началото на годината до 1 октомври партията е получила общо 187 200 лева.

След последните избори сумата за ИТН рязко нарастват, въпреки че подкрепата за партията се срина и тя не успя да влезе в парламента.

По информация на Mediapool ИТН винаги е подавала предварително заявление, че желае да получи субсидия до размера на 1 лев за получен глас и толкова са били превеждани от държавата. След изборния провал такава декларация не е била подадена и държавата е превела цялата сума.

В началото на тази година Слави Трифонов не подаде и дължимата по закон декларация за имущество и интереси до КПКОНПИ. Той дълго време не реагира на темата, докато накрая излезе с дълъг коментар в своя фейсбук профил.

„Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече – нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае – знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона“, коментира тогава Слави Трифонов.

След това той недвусмислено демонстрира, че няма никакво намерение да спази антикорупционния закон и да си подаде декларацията.

В същото време обаче Трифонов обяви, че „моралът е над закона“, а неговата партия ИТН е трябвало да получи 4 229 032 лева държавна субсидия. Партията е върнала 3 755 528 лева от парите на данъкоплатците в държавния бюджет, „защото така е морално“.

„И забележете, нито една друга партия не е постъпила така“, отбеляза той във фейсбук коментара си по темата.

„Нито една друга партия не е решила, че моралът е над закона, че вие сте се произнесли какъв трябва да е размерът на субсидията и че е морално да върнат вашите пари в бюджета. Не виждам това да е голям скандал в медиите. Даже направо не виждам медиите да го отразяват това. Но така решили – така направили“, пишеше още в постинга на Трифонов, където също така се казваше, че „блюстители на върховенството на закона като партия ДСБ, която е част от „Демократична България“, не изпълни „закона да върне надвзетите от нея 47 000 лв. субсидии, че се наложи НАП да им ги вземе насила с лихвите“.

Досега позицията на ИТН за субсидията беше принципна заради организирания от „Шоуто на Слави“ референдум за намаляване на партийната субсидия до 1 лев за глас и промяна на избирателната система. Поради тази причина партията държеше да получава само по един лев на глас.

Казусът с ИТН показва още нещо важно – една партия може да се откаже от партийната субсидия, стига да иска, при това с елементарно заявление до Министерството на правосъдието.

Преди изборите през 2017 г. бившият независим депутат Минчо Христов обяви публично, че ако някоя партия обещае, че ще се откаже от партийната субсидия, той ще влезе като кандидат в нейната листа. Това обещание е дадено от партия „Възраждане“, като лично нейният председател Костадин Костадинов си стиска ръцете в ефир с Минчо Христов.

Обещанието на „Възраждане“ е рекламирано широко по цялата ѝ кампания. Партията получи над 1% от гласовете на парламентарните избори през март 2017 година, но не се отказа от субсидията.

Три години по-късно лидерът ѝ Костадин Костадинов обяснява, че писмено е запитал Сметната палата и Министерството на финансите за субсидията. От там писмено му отговорили нещо твърде неясно, от което той бил разбрал, че няма право да се откаже от партийната субсидия. Примерът на ИТН показва, че Костадинов може да се откаже от субсидията, ако държи на това. Процедурата изобщо не е толкова сложна.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ