Близо 200 000 туристи този сезон! Банско обаче поиска от министър: Спрете сивия сектор, убива ни

7 Dni Bulgaria22.12.2022
53

Очаква се 12% ръст на туристи в Банско през този зимен сезон. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на работна среща, организирана от Министерство на туризма и Община Банско.

„Данните от Единната система за туристическа информация, от туроператори и от авиокомпании, се очаква прогнозен ръст от 12% на туристи, които ще посетят Банско през настоящия сезон. Статистиката показва, че през миналата зима те са били над 160 хил. регистрирани туристи“, допълни зам.-министър Георгиева.

Уточнението „регистрирани туристи” беше повод да се постави един тежък за работещите законно хотелиери, които са много ощетени от нерегламентирано работещите като места за настаняване апартаменти и къщи.

Председателят на Съвета на туристическия бизнес Малин Бистрин и общинският съветник Георги Думанов бяха категорични, че сивият сектор, който не регистрира туристи, не плаща данъци и такси и ползва електричество на цени за битово потребление, е убийствен за работещите по правилата. В тази връзка, кметът Иван Кадев предложи в съответните държавни институции да бъде обсъдена подходяща форма за контрол на влизащите в България туристи, която да дава информация къде са настанени.

По време на дискусията бяха обсъдени проблемите в бранша, както и представени промените в нормативната база, за да се осигури един безпроблемен и успешен сезон.

Освен ръководители на обекти в туристическия бранш в община Банско, в работната среща взеха участие представители на органи, осъществяващи контрол на реда и сигурността, на храните, на приходите и др.

Домакини на срещата бяха кметът Иван Кадев, председателят на ОбС Костадин Загорчин и зам.-кмет Сашка Въчкова.

Представителите на туристическия бизнес поставиха въпрос за липсата на предвидимост за цените на енергоносителите, чийто ръст „изяжда” печалбата , тъй като договорените в началото на сезона цени на туристически услуги не могат да бъдат променяни.
Отново бе дискутиран проблемът с квалифицирани кадри в туризма. Зам.-министър Георгиева обяви, че след месец отново ще заработи Съвет за кадрите към Министерство на туризма, който да предложи решение, защото дисбалансът е очевиден – 14 висши училища имат акредитирани специалности в туризма, между 3 и 5 хиляди са випускниците от средни училища със специалност туризъм, а целият бранш изпитва недостиг на работна ръка.

Разяснения за важни нови положения в Закона за храните бях направени от д-р Калина Милушева от БАБХ, а началникът на РС ПБЗН – Банско гл.инспектор Димитър Клечеров акцентира върху проблема с пожарната безопасност на апартаментните комплекси и други сгради, които не отговарят на изискванията за туристически обекти.

Кметът Иван Кадев увери, че градът е готов да посреща туристи през цялата година, а общинското ръководство има добра координация и сътрудничество с всички органи и институции, които имат отношение към добрата организация на туризма в общината.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ