Политолог предупреди Кирчовците: Ще бъдат наказани, ако върнат папката за кабинет празна

payimage-560529

ГЕРБ изпълниха заявката си да направят опит за съставяне на правителство, като дадат карт бланш на експерти за работещ, приемлив, полуоптимистичен едва ли не вариант. Най-вече беше спазено обещанието да няма задкулисни договорки. Това казва пред в. „Марица“ политологът Любомир Стефанов, запитан за провала на избора на кабинета на проф. Николай Габровски с първия мандат.

“Някои от имената по-специално предложеният енергиен министър, категорично бяха провокация, не бих ги нарекъл грешка. Други кандидат министри са много читави. Ако ползваме химически термини, бе направен опит те да бъдат валенциите, които да създадат коваленции и да съберат немислимото в едно. Като цяло в проектокабинета видяхме почтени и читави хора, събрани с политически обвързани хора с меко казано спорни репутации и биографии“, коментира той и състава на предложения от проф. Габровски кабинет, който в крайна сметка не мина.

„Социологията е категорична – гражданите все повече не искат избори, искат нормално действащо правителство. Тук е парадоксът партиите в парламента ни бутат към избори, а гражданите искат стабилно управление“, анализира още той.

“Мисля, че ще опитат да направят проектокабинет – не експертен, а политически. Несериозно е да хвърлят папката празна и ще бъде санкционирано, ако го направят“, предупреди политологът хората на Кирил Петков и Асен Василев.

„Български възход“ не отказаха да подкрепят кабинета Габровски, а структурата му. Намериха йезуитски аргумент. Това оставя възможност за преговори в кризисни моменти, шанс той да канализира процеса в натрупване на критична маса консенсус и компромис. Засега изглежда, че третият мандат най-вероятно ще отиде при тях. Трети мандат на БСП е безсмислено упражнение. Няма да го даде на ДБ- имат много радикални политически разминавания. Ако го даде на ДПС, ще е политическа екзотика въпреки, че Движението има традиция да прави чудеса от храброст с трети мандат спомнете си кабинета на Любен Беров, а и Тройната коалиция. Виждали сме как ДПС буквално в 12 без 2 се вади спатия не от шапката, където всички очакват, а от ръкава. И номерът минава. Но сега нещата клонят към ген. Янев“, прогнозира накрая той у кой евентуално би отишъл третия мандат.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ