Смразяващи подробности за последните часове на 25-г. родилка, било е истинска касапница

лекар

Искам да изкажа съболезнования на близките. Загубата е не само за тях, но и за целия екип, който даде всичко от себе си, за да оцелеят два човешки живота, но загубихме два живота. Това каза пред Нова телевизия управителят на болницата във Велинград д-р Данчо Гурдев във връзка трагедията с починалата 25-годишна родилка и бебето й.

От думите му стана ясно, че жената е дошла в добро общо състояние за нормално раждане. Бременността й е проследявана от един от лекарите в екипа, всичко било наред, не е имала придружаващи заболявания.

„Жената идва за естествено раждане. Започват контракциите, започва стимулиране на раждането. По време на някой от напъните крайниците й се отпускат, долната челюст се стяга, втренчва се погледът и жената изпада в кома. Нашите съмнения са, че такъв остър процес може да настъпи при амниотична емболия например. Дали е така, може да го каже само аутопсията”, каза д-р Грудев.

„След като изпада в кома, започва сърдечен масаж, обдишване на жената, подаване на кислород. Викнаха ме като реаниматор. Видях пациентка, която е без сърдечни пулсации, без дишане, без съзнание. Жената беше интубирана, възстанови сърдечна дейност, възстанови спонтанно дишане, но не възстанови съзнание.

Предприехме секцио по спешност, тъй като нормалното раждане няма как да продължи. Бебенцето бе извадено без сърдечни дейности и дишане. В продължение на 3 часа се опитвахме да спасим бебето и родилката. Тя беше с нестабилни показатели по време на цялата операция, матката беше премахната, тъй като започна обилно кървене. Огромно кръвотечение”, твърди той.

По думите му в такива случаи смъртността достига до 80%.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ