Трагедия: Опечаленото семейство на 31-г Митко подготвя погребението му, вместо веселба за ЧНГ

болница велико търново

Вместо да се подготвя за празничното посрещане на Нова година, семейството на Димитър Маринов от Джулюница организира погребението му.

31-годишният мъж си отиде от този свят неочаквано на 27 декември, а близките предполагат, че причината за фаталния край е лекарска грешка. Той е лекуван в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново, от където са категорични, че е направено всичко възможно за спасяването му, съобщава „Борба“.

Неволите за Димитър започват на 12 декември, когато състоянието му се влошава, заради симптоми на остра вирусна инфекция. Личният му лекар издава направление за хоспитализация в търновската болница. Постъпва с температура, болки в гърлото, гадене, безапетитие, отпадналост, болки по тялото. При приемането е в увредено общо състояние, обяснява медицинският директор на лечебното заведение д-р Галина Гарева.

„Фебрилен. Интоксикиран. Не повръща. Тахикардична сърдечна дейност, п-100уд/мин. РР 120/80. Изследване: CoV-2 IgG- POSITIVE. От рентгенографията на бял дроб – дясно паракардиално се обективизира инфилтративно засенчване – при клинична картина пневмония декстра. Лечението на Димитър Маринов в отделението по инфекциозни болести е по клинична пътека № 104 и продължава 7 дни, при минимален болничен престой по клиничната пътека от 3 дни, т. е. пациентът не е изписан поради изтичане на клиничната пътека. Проведена е терапия с антивирусни препарати, вливания, антибиотици, антипиретици, витамини”, коментира болничната шефка.

На 20 декември 31-годишният мъж е изписан след подобряване на общото състояние и лабораторните показатели. Вече няма висока температура, не повръща, главоболието е отминало. Същата нощ обаче състоянието му рязко се влошава. Изведнъж започва да говори несвързано, появили се неволеви потрепвания, станал объркан и съпругата му подала сигнал на телефон 112. Екип на Спешна помощ го транспортира в МОБАЛ, където прави два поредни гърча.

„След консулт с невролог и реаниматор го приемат в реанимация в увредено общо състояние. Фебрилен 37,5. Неконтактен. Кома GCS- 7-8 точки. Глава правилна конфигурация. Гръден кош и двете половини вземат активно участие в дишането, тахидиспнеичен. Тахикардичен-135 уд./мин RR170/82”, обяснява още д-р Гарева.

В продължение на 7 дни състоянието му е изключително тежко. Близките настояват Димитър да бъде прегледан от външен специалист, но от клиниката им обяснили, че имат ресурса да се справят сами. Семейството твърди, че се обърнали към лидера на политическа партия, който да им съдейства за консултация с медик от друга болница и малко преди прегледа, мъжът издъхва.

„Считаме, че се касае за вирусен енцефалит с неясна етиология, прекарана недиагностицирана КОВИД 19 инфекция. При постъпване в ОАИЛ състоянието на пациента е било с крайно лоша прогноза, независимо от провежданото лечение, което е в съответствие с действащите терапевтични алгоритми”, допълва д-р Гарева.

Очакват се резултатите от аутопсията на Димитър, а погребението ще бъде в събота.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ