Удар за Кирчовците! Съдът обяви окончателно ареста на Влади Горанов за незаконен

владислав горанов

Административният съд в София – град определи ареста на Владислав Горанов за незаконен. Така той остави в сила решението на Софийския районен съд, с което е отменена заповедта за задържане на бившия финансов министър. Административните съдии не споделят изложеното в жалбата на полицията, че има данни за извършено престъпление в момента на издаването на заповедта за ареста на Горанов. Приложената принудителна административна мярка освен фактически необоснована се явява и несъответстваща на целта на закона, предава Tribune.bg.

Нарушен е принципът за съразмерност по член 6 от АПК съобразно който, прилагането на принудителна административна мярка следва да е оправдано от гледна точка на съразмерността на налаганото ограничение с необходимостта от постигане на законовата цел.

В конкретния случай нито е обосновано, нито е доказано, че за постигане на законовите цели е било необходимо задържането за срок до 24 часа на Владислав Горанов. Решението е окончателно.

Припомняме, че бившият финансов министър беше задържан на 17 март, заедно с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и медийния съветник Севделина Арнаудова. От МВР обясниха, че разследването е по сигнал на гражданското сдружение „Боец“, свързан със снимките с пачки евро и златни кюлчета, както и с твърдения на Васил Божков, че е бил изнудван да плаща подкупи на Борисов. Тримата останаха в ареста за 24 часа, след което бяха освободени. След това Софийският районен съд (СРС) обяви за незаконни задържанията и на тримата.

Първоначално в съобщението на МВР присъстваше и името на бившия председател на бюджетната комисия Менда Стоянова, но впоследствие това се оказа невярно.

Арестът на Бойко Борисов беше определен като незаконен през август. Тогава Административният съд заяви, че не са покрити стандартите за законност и за непроизволност. Също като незаконен беше определен от съда и ареста на Севделина Арнаудова.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ