Исторически момент. Подписахме с Турция за газа, споразумението е за срок от 13 години

payimage-565156

„Булгаргаз“ подписа споразумение с турската държавна енергийна компания „Боташ“ (BOTAŞ) за достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа в Турция. Това стана на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

Документът бе подписан от ръководствата на „Булгаргаз“ и „Боташ“ в присъствието на служебния министър на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Споразумението ще е за срок от 13 години.

Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможността да закупуваме газ от всички световни производители и да го разтоварваме в турската страна, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов след подписването.

Христов определи подписването на документа като „исторически момент“.

През изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ именно заради недостига на инфраструктура. Сега, съвместно с колегите от Турция, решаваме този проблем, отбеляза още Христов.

Документът, даващ достъп до терминалите за втечнен газ (ВПГ) и газопреносната мрежа на южната ни съседка, бе подписан в Министерския съвет от ръководствата на двете компании в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Споразумението поставя началото на сътрудничество в сферата на енергетиката между двете страни, изтъкна българският служебен енергиен министър. „Това бе договорено на Коледа – 24 и 25 декември, и се подписва в първия работен ден на новата година, така че това е наистина голямо начало“, зави Христов. По думите му това се случва буквално 3 седмици, след като президентите на България и Турция са договорили мащабното сътрудничество между двете държави.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез изрази задоволство, че въпросите, обсъдени по време на срещата в Истанбул през миналия месец, вече се „превръщат в конкретни стъпки“. „Днес подписахме един протокол, който ще развие сътрудничеството по отношение на природния газ между двете страни и ще засили нашите отношения“, коментира Дьонмез. Освен това този протокол е важен за повишаване на сигурността на доставките на синьо гориво в Балканския регион. Срокът на това споразумение е 13 години, като 1,5 млрд. куб. метра газ на година ще бъде трансфериран, посочи турският министър.

Със споразумението България ще има достъп до 5 терминала в Турция за ВПГ. В южната ни съседка има 7 различни линии и терминали за ВПГ. Капацитетът, който е залегнал в подписаното споразумение, е наличен, а може и да бъде увеличен, допълни Фатих Дьонмез.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ