Асен Василев си изпусна нервите заради разкрития на ГЕРБ, крещи: Лъжа! Махнете се от кадър

асен василев

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев беше заобиколен от журналисти в кулоарите на парламента и принуден да дава отговори относно споразумението за намаляване с 50% мощностите за производство на енергия от въглища.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изнесе шокиращи данни по темата и обяви, че ще настоява за повторно отваряне на Плана за възстановяване и преразглеждане на това споразумение.

„В първата си седмица като служебен финансов министър имахме разговор с Пеканов с ЕК и те казаха, че е договорено затваряне на въглищни мощности 1600 мегавата и 40% намаление на емисиите до 2026 г. Моят отговор беше, че с мой подпис това няма да се случи. То не се и случи през първия служебен кабинет.

Като редовно правителство заварихме вече договорено затваряне на 1400 мегавата въглищни мощности. Ние казахме, че по-скоро няма да има план, отколкото да допуснем България да замества въглищни с газови мощности с вносно гориво и да се лишаваме от българския източник на енергия. След месец затворени преговори постигнахме възможния компромис – 40% намаляване на емисиите без затваряне на въглищните мощности“, заяви Василев.

Опитите за оправдания на Василев бяха прекъснати от депутата от ГЕРБ Жечо Станков, който извади документи.

Народният представител от ГЕРБ прекъсна брифинга на Василев и между двамата започна словесен спор кой е отговорен за ангажимента за намаляване на въглеродните емисии.

„Може и да се махнете от кадър, ще ви помоля, тъй като ние даваме пресконференция?“, не издържа Асен Василев.

„Няма поет ангажимент за затваряне на централи“, заяви Василев. „Ето го документът, където черна на бяло в анекса на плана е написано. Моля ви, не дърпайте документа“, каза Станков, когато Василев се опита да вземе листовете от ръцете му.

„Какво подписа 2020 г. г-н Борисов в Брюксел“, попита Асен Василев, а Жечо Станков обяви, че ГЕРБ никога не е поемала ангажимент за затваряне на въглищните централи.

Василев заяви, че шансът да се намали този процент е само ако се действа заедно с Румъния и Полша и отново опита да прехвърли вината върху Борисов и подписания ангажимент през 2020 г.

Василев дори се похвали, че те намалили процентите от 55 до 40%, а Жечо Станков го обвини, че това е лъжа, а поетият ангажимент от Василев означава пред дома ти да имаш кола пред къщи, но държавата да не ти дава да я караш.

„Г-н Борисов каза, че ние не излизаме с физиономиите си. Г-н Денков е основател на ПП, член на изпълнителния съвет. Излизаме си точно всички с физиономиите“, тросна се Василев.

Пререканието между двамата премина в изключително остър тон, като Василев неведнъж си изпускаше нервите, повтаряйки до откат „Това е лъжа“ и „Вие можете ли да четете“. Станков пък подкрепи твърденията си с документи и размаха пръст пред лицето на бившия финансов министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ