Момиче изригна срещу ритуала в Калофер: Всичко се превърна в панаир (ВИДЕО)

йордановден

С тъпани и гайди минути преди 08:00 ч. млади и по-възрастни калоферци, пременени в български традиционни носии, влезнаха във водите на Тунджа, пиеш Глас нюз бг.

Богоявленският кръст бе хвърлен в реката от отец Димитрий след тържествена света литургия, отслужена в църквата „Свети Архангел Михаил“. По традиция дървеното разпятие бе извадено и предадено на най-малкия участник в хорото – Теодор, който е само на годинка и девет месеца.

За ритуала на Йордановден в Калофер бяха дошли хора от цялата страна, като една част от тях също влязоха във водите на Тунджа.

По правило гостите на града трябваше да изчакат местните участници да извадят кръста и да излязат от реката. Спазено ли е обаче това правило и какво иска ни каже младото момиче Наталия Диклиева, която в личния си Фейсбук акант публикува видео, което показва първите няколко минути от ритуала в Калофер.

По думите на Диклиева ритуалът се е превърнал в панаир, като тя отбелязва, че това се дължи на „така наречените българи юнаци, които не са нито българи, нито юнаци“, това написа момичето към прикрепеното видео.

Наталия завърши публикацията си с думите: „Не се сърдете после защо има разделение. Бъдете здрави!“. Не става ясно какво точно е разочаровало дамата.

Припомнете си обаче, че преди години калоферци саботираха мъжкото хоро в Тунджа – тогава те протестираха, че първо в реката бяха вкарани външни хора заедно с 5-6 калоферци, а останалите местни жители останаха на брега. Почти всяка година в Калофер на Богоявление има проблеми.

Случвало се е дори калоферци да се отделят и да отидат нагоре по реката, за да правят друго хоро – именно по-този начин те показват, че не са съгласни с това външни лица да участват в ритуала.

Преди години кметът на Калофер Румен Стоянов обяви, че ще наеме частна охранителна фирма, която да опази мъжкото хоро в река Тунджа.

„Трябва първо калоферци да влязат в реката, да си изпълнят ритуала и след това вече да влиза който ще“, категоричен бе той. Тогава Румен Стоянов припомни, че правилото в реката да нагазят първо кореняците, не е ново. Проблемът бил обаче, че гостите изобщо не се съобразявали с това.

Външните могат да влязат в реката чак, след като кръстът бъде хванат.

Междувременно правят впечатление коментарите под публикацията на Наталия Диклиева – момичето, което твърди, че традиционното хоро се е пръвърнало в панаир. Нека прочетем част от тях.

„Всяка година е било панаири, ама тая надмина всички! Срам е, че една традиция запазена във времето се опорочава в последните няколко години, благодарение на външните хора, които всяка година влизат и развалят хорото….

Но все пак ЕВАЛА и на всички калоферци, които се опитаха да спрат външните, които най-нагло се наредиха до тях и пяха българи-юнаци“, написа Марти Гонова, която твърди още, че външните лица са били сериозно подпийнали.

„Ритуалът е много хубав, но като дойдат „българи простаци“ от цялата страна и го ос*рат. Явно трябва да се задействат кмета и полицията най-накрая“, коментира Ана Диомена, която препоръча на „българите простаци“, които не могат, да пеят да си стоят по родните места.

Мария Ненкова пък отблелязва: „Нищо общо с българските традиции. Пиянски изпълнения и пълен панаир!“.

Златка Стоянова добавя, че е забелязала един от гостите на хорото демонстративно да си пуши пурата, което явно я е подразнило.

„Честит празник, калоферци! Аз също съм калоферка, но живея другаде. Това не ми пречи да съм съпричастна с традициите на този град! Нещо само че тази година ми загорча, когато един от гостите на хорото демонстративно си пушеше пурата. Това не е спазване на традицията, това е бабаитлък, който няма място там в реката!“, написа Златка.

Александър Йолов, който за пета поредна година присъства на ритуала написа в мрежата следното:

„Тази година мина всички граници! Проблемът е, че единични бройки пияници, които дори никога не са си направили труда да разберат какво се празнува на този ден, идват и развалят празника на всички. Призовавам ги тези сладурковци да дойдат в центъра и да се поцелуваме.“

Мъжкото хоро в Калофер е единствено по рода си и се играе само в подбалканския град от повече от 100 години.

Според легендата Калофер е основан през 1533 г. Тогава група мъже предвождани от Калифер войвода, „владеели“ тази част на Стара планина и постоянно нападали преминаващите турските кервани.

Невъзможността да се справи с Калифер войвода и хората му принудила султана да разреши на хайдутите да се заселят по тези земи при условие, че престанат да нападат керваните. Войводата приема предложението и се установява в землището на днешен Калофер.

През следващите векове Калофер израства като важен културен и търговски център, с доходоносен поминък за местните хора, заради което бил наречен „Алтън Калофер“ – Златен Калофер. Калофер е опожаряван няколко пъти от турците.

Последното опожаряване на Калофер става през 1877 г., когато са избити и всички мъже и градът е разрушен.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ