За тази иновация говори цяла България: Училище в Раковски самó ще си произвежда ток

училище

Професионалната гимназия в Раковски „Петър Парчевич“ сама ще си произвежда ток за собствени нужди. Това ще стане с ветрогенератор, монтиран на покрива на школото. Иновацията станала възможна благодарение на спечелен проект и съвместните усилия на учители и ученици, предава Марица.

Сглобяването на ветрогенератора започнало в края на миналата година, очаква се до дни да бъде завършен, тъй като вече са доставени всички части. Той ще произвежда ток за захранване на административната сграда на училището и по този начин ще се пести над 15 000 лева на месец.

Техникумът подготвя ученици в няколко специалности. Една от тях е „Електрически машини и апарати“. В нея преподавателят, който е и архитект на електрически системи, Алдомир Коленаров, със своите възпитаници и в процеса на образование, проектират и сглобяват машини за произвеждане на енергия.

ПГ „Петър Парчевич“ е на път да се превърне в първото училище в областта, което ще произвежда само част от електроенергията си чрез иновация, дело на съвместния труд на учители и ученици.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ