,,Промяната“ изтръпна от ужас! От ГЕРБ запретнаха ръкави, разследват дали NEXO ги финансира

тома биков

Партията на Бойко Борисов проверява дали лица, свързани с криптоплатформата NEXO, не са финансирали кампанията на „Продължаваме промяната“. Това съобщи пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Със сигурност „Демократична България” има най-голям шанс да предложи някаква реалистична конструкция за управление при така създалата се ситуация. Нашата подкрепа обаче не зависи само от желанието ни. Трябва да видим какво е предложението на ДБ. Защото този, който е взел мандата, търси подкрепа за себе си“, посочи той, коментирайки дали партията му ще подкрепи кабинет, в който не участва, но с мандат на ДБ.

По думите му целите са ясни, но въпросът е да се подходи към конкретиката. „Не казвам че ДБ трябва да ни моли за подкрепа или да прави някакви по-специални жестове. Ясни са целите. И в предишните два мандата бяха сходни целите. Трябва да видим конкретиката, тъй като се обсъжда техническо правителство, което е абстрактно. Ясно е, че за нас е неприемливо да участват в този кабинет – не само двамата лидери на ПП. Ние сме скептични като цяло към тази формация. Това, което искаме, е България да излезе от политическата криза”, посочи той. И допълни: „Сформирането на кабинет е стъпка към излизането от политическата криза, но не и излизане от политическата криза – както видяхме с предишното редовно правителство. Това да направиш кабинет – само по себе си не ти решава проблемите”.

Според него трябва да се види първо къде отива третия мандат и след това да се говори. „Тази квазиреволюционна енергия, която бушуваше през последните 2 години очевидно е изчерпана и вече няма потенциал. Тя беше осъществена и нейните резултати са ясни. Виждат се и те са лоши. Ние имаме самочувствието и готовността да участваме в истински разговор за осъществяване на мащабна реформа не само в прокуратурата, но и на цялата съдебна система. Няма да подкрепим некомпетентни законопроекти, независимо какви лозунги стоят зад тях. Трябва да се направи сериозна съдебна реформа, а не след 2 години пак да я поправяме”.

„Не искаме гаранции срещу преследване – нито за нас, нито за нашите опоненти от ПП, за които има достатъчно данни, че са участвали в корупционни схеми. Включително скандалът NEXO, който ще придобие сериозни мащаби и в който виждаме имена на бивши и настоящи депутати от ПП. И ако това се бе случило с депутати от ГЕРБ, сега това ще щеше да бъде много централна тема”, заяви Биков. И допълни: „Имаме съмнения, че NEXO и свързани с нея лица са финансирали кампанията на ПП. не казвам, че това е така, в момента го проверяваме”.

„Никой не знае къде ще отиде мандатът. Всички приказки в момента са хипотетични. Казвам кой е най-оптимистичния вариант“, подчерта Биков и беше категоричен, че ГЕРБ не се притесняват да отидат пак на избори.

На въпрос възможно ли е да има доближаване между партиите и мини преход, Биков каза, че това е въпрос на време да се постигне.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ