ПОТРЕС! Аптекарите като ченгета: Искат данните на пациентите, за да продадат лекарство

аптека

Фармацевтите влязоха в ролята на ченгета и започнаха да записват данните на клиентите си. Аптеки затягат мерките заради дефицита на някои лекарства. Оказва се, че в част от тях записват подробно данните на пациента, включително и домашния адрес. За това сигнализираха читатели на „Телеграф“.

Семейство от София е обиколило повече от 8 аптеки, за да се сдобие с пулимкорд, изписан от педиатъра на детето им за лечение. След като открили в един от обектите, фармацевтът обяснил, че за да им го даде, трябва да си запише подробни данни за името на лекаря, адреса на практиката или поликлиниката, както и адреса на болния. „Такова нещо ни се случва за първи път“, разказаха младите родители, които носели със себе си и рецепта. Междувременно служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев обяви, че ще предложи законодателни промени за справяне с проблема. Той отправи и критики към предшественика му на поста проф. Асена Сербезова.

Криза
„Не мога да не оценя като грешно постъпката на бившия здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не искам да коментирам дали е било законно или не, но от 400 следени медикамента за недостиг, те са сведени едва до 60. Ние сега се чудим как да възстановим контрола“, посочи д-р Меджидиев. Той определи кризата с лекарствата като проблем, касаещ националната сигурност на страната. Здравният министър за пореден път увери, че списъкът с наблюдавани лекарства ще бъде разширен с медикаменти, които са животоспасяващи и важни за пациентите. Така при сигнал за недостиг на количества те ще бъдат забранявани за износ. Все още се обсъжда какъв процент да бъде заложен за наличността по складовете, преди предприемане на тази мярка.

Наказания
„Ще направим видима липсата в складовете за аптечната мрежа, за да може всяка една аптека да проследява и да знае какво липсва. Ще предоставяме и ежедневна информация на лекарите за това каква липса и какъв недостиг има на определени лекарства, за да може лекарят да преценява какво да предписва“, обясни д-р Меджидиев. Тези решения са взети от Специализирания съвет. По думите на министъра скоро ще приключат проверките в складовете на едро и ако има нарушения, ще има и наказания. „Всички доставчици са мобилизирани, има допълнителни количества, които се внасят извънредно, има зареждане на пулмикорт и вентолин допълнително, заредена е аптечната мрежа с антихипертензивни и антидиабетични, ние въпреки всичко следим ситуацията“, допълни д-р Меджидиев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ