Киро кърши пръсти в НС: Ама износът на оръжия не е бил директен! Нинова спази думата си

Кирил Петков

Директен износ на оръжие от България за Украйна не е имало. Помощта за Украйна е минавала през други страни, т.е Корнелия Нинова е спазила думата си. Тази теза изрази бившият премиер Кирил Петков в парламента.

По-рано немският вестник „Ди Велт“ публикува информация, че страната ни е снабдявала Украйна с военна помощ от самото начало на руската инвазия, но не директно, а чрез трети страни. Това било жизнено важно украинския народ и дори президентът Зеленски лично благодарил на Петков.

„Прави са. Формално нямаме нито един износ директно за Украйна. От тази гледна точка те са абсолютно прави – в документите в Министерството на икономиката пише Полша, Румъния, Англия“, обясни за „24 часа“ Петков.

Директен износ от България за Украйна не е имало. България е изнасяла оръжие за редица страни, сред които Щатите, Англия, Полша, Румъния, след което това оръжие е стигало до Украйна, повтори и бившият финансов министър Асен Василев.

Нашите партньори са купували оръжието на българската индустрия и да, част от това оръжие е отивало в украинската армия, но това не е защото България е изнасяла, а защото нашите партньори са внасяли в Украйна. Но се радваме, че в заглавието е написано ясно, че България е имала основополагаща роля и от правилната страна на историята този път, каза Петков.

По този начин България е спазила решението на Народното събрание. Същевременно е спазена и позицията на „Промяната“ от април страната ни да направи всичко възможно, за да спечели тази война.

Корнелия Нинова през цялото време заявяваше, че ако има директен износ за Украйна, тя ще оттегли подкрепата си за това правителство. Това беше ясно казано от нея и беше спазено. Нейната задача е да оторизира износа, той отиваше за страни от Европейския съюз и НАТО, обясни Петков.

Според него важното е, че за първи път България не се цитира като лош пример.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ