БЕЗ ПРЕЦЕДЕНТ: Корнелия Нинова получи почти единодушен мандат от пленума за кабинет

корнелия нинова

Пленумът на левицата реши – шефката на БСП Корнелия Нинова има мандат да води преговори с третата проучвателна папка, връчена й от президента Румен Радев, за съставянето на правителство. Без никакъв дебат и почти единодушно социалистите членове на Националния съвет гласуваха „за“ становището на тясното партийно ръководство. А най-интересното е, разкриват социалисти пред Lupa.bg, е, че вотът мина без нито едно изказване, дори от опозиционните ядра.

По наша информация гласувалите „против“ са бившите депутати Милко Недялков, Васил Антонов и Петър Мутафчиев, както и младият социалист Ленко Петканин. Вот „за“ са изразили 94 членове на пленума, а четирима са се въздържали.

Решението е:
1. Националният съвет на БСП дава мандат на Изпълнителното бюро и на Парламентарната група на БСП За България да проведат разговори с парламентарно представените парти в 48 НС за съставяне на правителство с третия получавателен мандат.

2. Възлага на Изпълнителното бюро да състави експертни групи по отделни политики, които при необходимост да продължат експертните разговори с други партии.

В експозето си пред Националния съвет Нинова очерта пет стълба, които ще представи и на т.нар. лидерска среща, очаквано да организира в идните дни.

Първият е дали партиите наистина искат да формират правителство или просто си прехвърлят „горещия картоф“, ясни задачи пред бъдещ кабинет, хоризонт на действие и състав. Трябва да стане ясно дали той ще бъде по-скоро експертен, политически или смесен. Нинова ще постави въпроса и за самия формат, в който ще се взимат решения в такова евентуално правителство с мандат на БСП.

Източниците допълват, че подобно безпрецедентно нежаление за дискусия, особено по важен въпрос какъвто е даването на мандат от партията за конституиране на нова изпълнителна власт, не е имало. Последният сценарий, приличащ на този, в Националния съвет, се е разиграл през далечната 2008 г.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ