Гешев удари по масата: Злоупотребата с Плана за възстановяване трябва да приключи. На ръба е…

иван гешев

„Злоупотребата с Плана за възстановяване трябва да приключи, защото едно служебно правителство внесе само изисквания, които противоречат на Конституцията. Европейските институции ясно казаха, че Плана за възстановяване няма нищо общо и няма никакво отношение с българската прокуратура“, заяви по време на правна комисия главният прокурор Иван Гешев по повод изказванията, че ако не бъде направена съдебна реформа в част прокуратурата парите от Европа няма да бъдат отпуснати.

„Причиних си да прочета Законопроекта на правосъдното министерство и практическото ми виждане е, че е явно противоконституционен, включително и за контрола над главния прокурор. Няма разлика между предишния закон, който беше противоконституционен. „Политическата логика“ на този закон е полицай да образува досъдебно производство без прокурор, което практически означава злоупотреба с българското правосъдие, която теоретично ще започне от тази зала. Ако някой си мисли, че вечно ще управлява се е излъгал. Това е на ръба на тоталитарните практики. Полицай определен от министъра на вътрешните работи, който ще определи кой точно полицай да разследва председателя на ВКС, да бъде арестуван и отстранен. Ако някой си мисли, че по този начин ще овладее съдебната система, много се надявам да не е така. Съдия от всякакво ниво, автоматично ще бъде назначаван за прокурор, който ще разследва главния прокурор“, цитира части от Закона Иван Гешев.

Той допълни, че никой съдия не би си го причинил. Като допълнение се вкарва и второ лице, което според записаното трябва да е зам.-главен прокурор, което автоматично е дискриминационно, като той пък ще дава указания на специалния съдия, който ще разследва. Във ВКС пък ще преценяват дали има достатъчно данни за образуване на досъдебно производство, като дори и първокурсник би се изсмял.

„Аз съм в дилема дали да се гордея, че за първи път в ЕС се прави закон за Иван Гешев или пък да ме е срам. Мога да говоря и за опита да се затвори устата на прокуратурата и да не говорят пред медиите, при положение, че има европейска практика. Аз смятам, че много внимателно, ако има воля за създаване на определено законодателство то трябва да е съобразено с Конституцията. През последните години наблюдавам, че говорейки за върховенство на закона, се нарушава същото, с цел да се упражни пълен контрол върху главния прокурор“, заяви още Гешев.

Иван Гешев подчерта, че нито Венецианската комисия, нито която и да било друга европейска институция е казала как трябва да се промени законодателството, а само че трябва да има промяна. Най-малко пък да се нарушава Конституцията.

Запитан дали има сигнали срещу машинния вот и злоупотреба с тях, главният прокурор заяви, че до колкото му е известно има разследване в ДАНС. Като противодействие срещу купуването на гласове, Иван Гешев заяви, че това не може да става с предупредителни протоколи и срещу определена партия, а с борба срещу организираната престъпност.

Лошата координация и липсата на такава доведе до бум на купуване на гласове, независимо дали с машина или с хартиена бюлетина. Аз не съм специалист, но колеги от МВР ми казаха, че може да се прави с преференциите и да се види именно чрез тях. Пак казвам, не съм специалист“, заяви още той. Гешев разказа как по време на избори полицаи са влезли и са взели тефтер с вересии от един магазин, където имало задължения за стотинки. На друг пък му взели документите за прахосмукачка. „Един районен инспектор пише до прокуратурата за двама неизвестни, които се срещнали с други неизвестни граждани, на неизвестно място, вероятно да купуват гласове. После излезе един вътрешен министър и обяви, че знае за масово купуване на македонски гласове, явно той е определил кой от неизвестните го е извършил“, пошегува се Гешев като разказа действителен случай.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ