Президентът Радев пред Нехамер: Изправени сме пред добре организирана мрежа за трафик на мигранти

Image_13586490_40_0

Австрия ще подкрепи пред ЕК исканите от България 2 млрд. за подсилване охраната на границата. Това стана ясно на брифинг пред медиите в Елхово, където са на посещение президентът Румен Радев и австрийският канцлер Карл Нехамер.

Радев и Нехамер пристигнаха с военен хеликоптер „Кугър“ на границата ни край Елхово. На място те се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция, предава 24 часа.

Те посетиха и Регионалната дирекция “Гранична полиция“ в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

„Радвам се, че австрийската делегация имаше възможност да види границата и да се запознае с начина, по който ние я охраняваме. Нелегалната миграция е предизвикателно за обединена Европа. България в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на Европейския съюз полага огромни усилия да се справи с нея“, заяви президентът Радев.

„Построили сме с изцяло национален бюджет охрана по цялата граница. По продължение на границата са разположени стационарни и мобилни системи за видеонаблюдение“, допълни той.

Радев подчерта, че миграционният натиск по границата е нараснал рязко през изминалата година.

„В рамките на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други бяха ранени. За справяне с тази ситуация България предприе бързи и решителни мерки. Срещи на най-високо политическо ниво с Турция и Гърция“, каза президентът.

По думите му Турция е поела ангажимент да охранява границата много по-стриктно от турска страна.

„Предприемаме и действия за подготовката на нашите гранични полицаи. Командировахме допълнителни сили от българската армия на границата и засилихме проверките вътре в страната за борба с нелегалната миграция“, увери Радев.

„Искам ясно да заявя, че сме изправени срещу мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти с клонове в различни държави от ЕС. Не малко от трафикантите, които залавяме, са граждани на държави от Европейския съюз“, каза още той.

Президентът припомни акцията „Хавал“ от миналата седмица, която имаше за цел да удари трафикантите.

„Високо оценяваме подкрепата на Австрия за справянето с нелегалната миграция. Искам да благодаря на канцлера Нехамер за ползотворното сътрудничество, което установихме с неговото правителство. Съвместните действия вече дават резултат“, заяви Румен Радев.

„Сърдечно благодаря на президента Радев за гостоприемството. Искам да изкажа най-сърдечни съболезнования на близките на граничните служители, които са изгубили живота си, докато са изпълнявали служебния си дълг. Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Европа. Затова сме изключително благодарни за усилията на българската страна“, това каза канцлерът на Австрия Карл Нехамер.

„Благодарността само не е достатъчна, трябва да има активни действия по осъществяване на това партньорство. Имахме възможност да видим какви предизвикателства представлява защитата на тази граница. Президентът изложи средствата, които са необходими, за да бъде засилена защитата“, каза още той.

„Австрийската страна подкрепя усилията и желанието на България да усили тази защита. Ние ще се застъпим за България пред Европейката комисия, за да помогнем тези 2 млрд. евро, които са необходими за защита на границата, да бъдат доставени“, заяви австрийският канцлер.

Нехамер каза, че тези средства ще бъдат използвани за закупуване на по-усъвършенствана техника за охрана на границата.

„Ние сме заедно в борбата с организираната престъпност и каналджийството. Важно е да се подчертае, че са необходими законови промени на европейско ниво по тази тема. Трябва обща политика за отблъскване на миграцията, за да може да има една ефективна борба в Европейския съюз“, коментира канцлерът.

„Целта на моето посещение тук е да предам на Европейския съюз от какво се нуждае България. От какви средства и от каква подкрепа в тази изключително трудна дейност“, заяви Карл Нехамер.

Двамата разговаряха за обезпечаването на охраната на българската граница и противодействието на миграционния натиск, както и прилагането на европейското право по отношение на Шенген.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ