Политолог заяви коя партия няма да влезе в НС и попиля БСП: Изгубихте! Абсолютно сами сте

депутати

Не трябва да ни притеснява отиването на избори. Въпросът е хората да не се демотивират да гласуват. Те трябва да разберат, че абдикацията от вота не е в тяхна полза, потенциално кабинет може да се излъчи и с ниска избирателна активност, но не е в това смисълът. Наблюдавахме политическо лицемерие в последните месеци, пишем нова история.

Това каза за Нова нюз Лидия Даскалова, политолог.

По думите ѝ има две поуки, които следва да се извлекат от ситуацията.

„Има голяма част от обществото, която действително иска промяна. Това се видя от изборните резултати. Новите политически сили като ИТН и ПП бяха на първо място, това е знак, че хората не искат да живеят както досега.

Вторият извод е, че когато предадеш своя електорат, няма да ти бъде гласувано отново доверие. ИТН е абсолютен знак за това“, подчерта тя. И допълни, че БСП ще продължи да пада надолу.

„Струва ми се, БСП са абсолютно сами, изгубиха и старите си партньори. „Български възход“ може и да не влезе в парламента. Нужна е или преориентация към модерното ляво, или друга промяна, но така не виждам как ще продължи.

Има ниша за нов ляв проект. Важно е не просто да са нови, а какво се случва, след като се създадат. Трябва да спрем да се доверяме на експерименти, които идват с шаблонни фрази и обещават нещо. Важно е кой оглавява новия проект и план какво ще се случи“, посочи Даскалова.

От своя страна Ивайло Динев, доктор по политически науки от Университета „Сант’Анна“ в Пиза, смята, че обществото има нужда от промяна. „Често срещана в българската история е появата на нови политически сили, асоциирани с младите и нещо ново.

Сега се забързаха процесите и трябва да свикнем, че това са дългосрочни и дълбочинни промени в нагласите и ценностите на обществото. Традиционните политически сили трудно го възприемат“, заяви той.

Според него БСП е имала инициатива да реализира мандат, но не и реални шансове. „Мисля, че не е възможна коалиция между партиите от предишното управление и БСП, тъй като това би довело до протести“, прогнозира Динев.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ