Проф. Киров разтрепери Румен Радев: Движите се по ръба! Това е извращение на Конституцията

румен радев

Струва ми се, че в момента нещата се движат по ръба на бръснача, защото втори октомври беше отдавна. Минаха повече от три месеца, ще станат четири месеца, откакто са произведени изборите за 48-ото Народно събрание. Една процедура, която, по мнението на колеги, трае някъде около месец, месец и половина, стана четири месеца. Това ми се струва, че е прекомерно и вече води до мисли за извращаването духа на конституцията.Това каза в интервю за БГНЕС проф. д-р Пламен Киров, ръководител на катедра „Конституционно-правни науки“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Киров заяви, че не е ментор на президента Румен Радев, за да му казва какво не трябва да си позволява оттук нататък, а и освен това той вече има и достатъчно опит като държавен глава. „Има един успешен мандат зад себе си, така че по-скоро бих споменал това, че Конституцията, в своя член 99, изисква едно просто действие от президента, когато и третият мандат за формиране на правителство завършва без успех“, подчерта той. По думите му това действие включва три елемента: На първо място разпускане на действащия, провалил се в конституционната процедура за формиране на кабинет, парламент. След разпускането на НС следва насрочване на предсрочни парламентарни избори в двумесечен срок. Третата стъпка е назначаването на служебно правителство, което може да е същото по състав като действащото, но това зависи от волята на президента. Конституционалистът уточни, че държавният глава може да извърши и някои промени в служебното правителство, ако прецени, че такива са нужни. „Това е, което следва. И друго не може да следва“, добави проф. Киров и допълни, че президентът може да преценява единствено сроковете от гледна точка на това, че изборите трябва да бъдат насрочени в неделен ден.

Не може да се твърди за авторитарно управление, защото държавният глава не управлява еднолично, смята той. „Има си излъчен кабинет, той е излъчен въз основа на конституционния текст. Спазвайки буквата на закона президентът си е назначил служебно правителство и то по силата на Конституцията и на Конституционния съд от далечната 1992 г. изпълнява своите функции, като замества липсата на парламентарно формирано правителство“, обясни още проф. Киров.

Той посочи, че някои хора казват, че президентът злоупотребява с тези служебни правителства, но според него Радев не злоупотребява, защото служебното правителство е алтернатива на липсата на правителство, излъчено от парламента. „Когато парламентът не е способен да излъчи правителство, тогава идва служебно правителство. Държавата не може да остане без правителство“, категоричен е конституционалистът.

Проф. Киров коментира, че изборите е по-добре да се изтеглят след религиозните празници, с които е наситен месец април т.г., но от друга страна това означава да отидем на избори чак през месец май, но като погледнем календара и в началото на май пак има празници и почивни дни. „Ако приемем, че зимата не е много хубаво да се правят избори, то пък не могат да се правят избори, когато се събират доста почивни дни, т.е. има национални празници, религиозни празници, и т.н., в които хората концентрират своето внимание върху друго, не точно към политиката“, заключи той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ