Тревога: Върлува тежък вирус убиец! Поваля десетки хора в съседките ни, у нас не му обръщат внимание…

Болница

Експерти изследват български комари за западнонилска треска, пише „Телеграф”. Това се случва по проект на фонд „Научни изследвания” за комаро-преносимите болести.

България е обградена от случаи на заразата. Десетки заболели са регистрирани в Гърция и Сърбия. От началото на 2018 г. у нас няма доказано болен. Същевременно обаче насекомите, пренасящи вируса, са най-често срещаният вид комари по нашите географски ширини. „В момента събираме комари край Дунава, за да ги изследваме за вируса на Западния Нил”, разказа Огнян Миков, експерт по медицинска зоология и главен асистент в лаборатория „Ескпериментална и приложна паразитология” на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). По думите му преносител на заразата е обикновеният комар.

„Нарича се Culex pipiens и се среща в цялата страна от морското до високопланинското ниво. Искам да подчертая, че не става въпрос за тигровите комари”, каза още той. Според специалистите е възможно десетки българи да са били болни, без дори да са разбрали. Причината е, че често няма никакви симптоми, а при един от петима, заразени със „Западен Нил”, се наблюдават признаци, наподобяващи грип.

Възможните симптоми са главоболие, температура, кожен обрив, възпалено гърло, липса на апетит, повръщане, диария и т.н. Макар и рядко обаче заразата може да доведе до смърт. Западнонилската треска може да предизвика възпаляване на черния дроб, панкреаса и сърцето, гърчове, парези и кома. Според експерти едно на 150 заразени лица развиват по-тежка форма на болестта. Често това са възрастни хора с придружаващи хронични заболявания. При тях може да се стигне до менингит и енцефалит, които често са фатални. Специалисти признават, че рядко се случва някой да търси и изследва българите за това заболяване. За пръв път вирусът е доказан у нас през 2015 г, когато засяга двама души. През месец май е открит при 7-годишно момче, а през август е доказан при 66-годишен пациент. Детето бе излекувано с медикаменти, но мъжът почина.

Докато в България до момента има само една жертва на западнонилската треска, в съседните ни страни смъртните случаи продължават да нарастват с всяка изминала година.Само в Гърция от началото на 2018 г. има 5 смъртни случая и 77 заразени. В Сърбия отначалото на годината жертвите са 15.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ