Валерия Велева разплака ИТН: Референдум за „президентска република“ е чиста PR акция

валерия велева

За датата на изборите трябва да се спази Конституцията – а именно президентът е длъжен в „разумен срок“ да разпусне парламента и да насрочи избори. Тълкуването на този срок обаче е обтекаемо. Все пак, до края на седмицата трябва да се очаква това решение. Това означава избори на 26 март или 2 април, понеже после идват Великденските празници, заяви пред БНР Валерия Велева.

По думите и, ясно е че този парламент е напълно изчерпан, излишно е да се губи ценното време на държавата.

„Неяснотите обаче са чувствителни – няма яснота кой с кого възнамерява да се коалира или не. Затова отсега не бива да се върви с митове, опорки или мантри по темата, за да не се вменяват такива неща на българския избирател. В последните две години българските партии не успяха да създадат работещо правителство, това означава, че те са в тежка криза. И отговорността си е чилно тяхна – на партиите.“

България в момента е в политическа криза и това е крайно опасно, понеже може да прерасне в Конституциянона криза. Все пак, това че накая няколко партии седнаха на една маса, макар и само да си поговорят, вдъхва някаква надежда, допуска Валерия Велева.

По думите и, инициативата на ИТН за референдум за президентска република е чиста ПР акция, която цели да си вдигнат рейтинга за предстоящите избори.

„Промяната на формата на управлението изисква голям обществен консенсус, какъвто, виждаме че в обществото не същестува.Затова на тези избори е много важно какво ще кажат партиите на избирателите, с какви послания ще ги убедят да отидат да гласуват” , категорична е известната журналистка.

Антиконституционно е също така да произвеждаш партии като пост-функция на служебен кабинет. А след месеци да наречеш същите тези излъчени от теб хора шарлатани. В момента ситуацията е „Нероден Петко“ – преди да станат ясни новите изборни резултати не може да се прогнозира никакъв вариант за съставяне на правителство, коментира още Велева.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ