Народът се надига! Учители са в готовност за протести и стачки, ще настане хаос в образованието

Училище

Учители са в готовност за протести, митинги и ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г., показва анкета сред тях на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.

Готовност за участие в протестни действия и митинги имат близо 65 на сто от запитаните, с 5 на сто по-малко са заявилите участие в ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджет 2023 г.

Анализ на синдиката сред учители и училищни директори показва, че заради високата инфлация трудовите възнаграждения на педагозите са намалели – от 125 % над средното трудово възнаграждение за страната до 115 на сто.

94% от анкетираните споделят, че инфлационният индекс е повлиял силно на семейните им бюджети, а 91 на сто очакват увеличение на работните заплати чрез повече пари за образование за тази година.

Над три четвърти от запитаните посочват, че 30 на сто увеличение на заплатите ще бъде адекватен отговор на големия натиск от инфлацията, 15 на сто приемат 25% увеличение, а 5 на сто са съгласни и на 20 на сто ръст на заплатите.

От Синдикат „Образование“ изтъкват, че запазват стачна готовност и че ще започнат подготовка за протестни или ефективни стачни действия при липса на увеличение на учителските заплати в бюджета за тази година.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ