Президентът Румен Радев с извънредно изявление: Изборите ще са на 2 април! Разпускам НС на…

румен радев

Президентът Румен Радев обяви на коя дата ще бъдат предсрочните парламентарни избори. Това се случва няколко часа след като представителите на ЦИК посетиха президентството, за да кажат колко време ще им трябва, за да се подготвят за вота.

„За да бъде спазен закона, ще издам указ, с който ще разпусна Народното събрание на 3 февруари и насрочвам предсрочни парламентарни избори на 2 април. Нека депутатите докажат, че борбата с корупцията, приемането на Плана за възстановяване, контролът на главния прокурор са реален приоритет“, заяви президента пред медии.

„Сега разбрахте защо се борих правата на българите в Македония да бъдат защитени, за да започнат преговорите. Северна Македония не просто не е започнала преговори, но не е и отворила вратата към тях. Трябва да докажат, че не са част от антибългарската кампания. Но това не е достатъчно. Трябва да покажат, че не са част от нея. Нека се сложи край на тази истерия и омраза към България“, допълни Радев.

Припомняме, че 48-ото НС не успя да излъчи правителство с нито един от предоставените три мандата. Партията на Борисов получи първия, като депутатите му се опитаха да водят разговори с всички партии, но представителите на ПП заявиха, че няма да подкрепят кабинет с мандат на ГЕРБ. От БСП също категорично заявиха, че не могат да влязат в такова правителство.

Вторият мандат бе взет от акад. Николай Денков, който бе предложението на ПП за министър-председател. Партията на Промяната обаче не успя да се разбере с никого и не излъчи правителство.

Президентът Радев връчи третия мандат на БСП. Корнелия Нинова покани всички партийни лидери на разговори в Народното събрание, но единствените, които се явиха на тях бяха Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Стефан Янев. Така и третият мандат остана неосъществен.

Депутатите от „Възраждане“ не се явиха на разговори с нито една партия.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ