НОВА СЕКИРА! Банките полудяха: Искат такса за обмяна в евро след 1 януари 2024-та

Евро

Да се определи такса при обмяна на големи суми левове в евро, ако единната валута бъде приета у нас от 1 януари догодина, предлагат от асоциацията на банките в България в свое становище до финансовото министерство.

Предложение
Предлагаме да се определи размер (брой банкноти/монети или максимална сума), над който може да се иска заплащане на такса в предвидения първоначален шестмесечен период след замяната на лев с евро, пишат от асоциацията. Според тях трябва да има и предизвестие относно обмяната заради струпването на хора.

В становището пише още, че с въвеждането на еврото всички данъци и такси трябва да се извършват в евро. Изключение ще се прави в периода на двойното обращение на лева и еврото за плащания в брой, или един месец от датата на въвеждане на новите пари.

Плащане

Таксата, за която пишат банките в становището си, е на принципа на стандартната им практика – когато се заявява голяма сума пари в брой, да има предизвествие, за да се осигури тя в банковия клон. И да се иска допълнителна такса над определен размер. Това съобщи за „Телеграф“ финансовият анализатор Иван Стойков от moite pari. В момента тази такса е различна, допълни експертът. Той уточни, че има 15-16 различни тарифи. Има определен размер суми, които се теглят без такса, или с по-ниска, за по-големите и налогът е по-висок. Стойков уточни, че има значение също дали сумата е заявена за получаване същия ден. По думите му въпреки това не е редно да има такса за обмяна на левове в евро, след като се въведе единната валута, защото все пак българските пари, които циркулират в обращение, са обезпечени поради законовото изискване за валутния борд. За да бъдат подсигурени съответните наличности от евробанкноти и монети, това не би трябвало да представлява проблем, защото има валутен резерв, който трябва да бъде наличен, коментира още експертът.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ