От последните минути! Разкриха кой е загиналият в Балчик пилот: Оказа се известен бизнесмен (СНИМКА)

Самолет

Загиналият при приземяване на летището в Балчик пилот е 52-годишният варненски бизнесмен Севдалин Вълнаров. Това  научи „24 часа“ от източници от авиацията. Любителят пилот е зам.-председател на  Българската асоциация на консултантските фирми по железопътно строителство, изпълнителен директор е на фирма „Рубиком инженеринг“.

Взел е свидетелство за пилот преди две години и три месеца, изкарал е курса в Авиационния център в Долна Баня. Със съдружник са купили двуместен самолет Cirrus SR22 от Испания.

В Балчик приключи огледа на разбирала се вечерта в петък машина. Самолетът не се е запалил, каза шефът на разследващото звено Христо Христов. За съжаление приборите са разбити и е трудно да се каже с каква скорост се е приземил. Очевидци са заявили пред разследващите, че тя е била висока, но това е субективно усещане, казва Христов. Най-вероятно причина ултралекият самолет да се обърне е грубо кацане, при което е подскочил и се е обърнал, след което е последвало разпадане. Вятърът е бил към 2-3 метра в секунда, страничен и леко пулсиращ, но според разследващите, не той е причина за преобръщането.

Както  „24 часа“ вече съобщи към 17,45 ч в петък самолетът излита от летище Лесново. Летял е в неконтролирано въздушно пространство на височина 3100 метра, след което преминава през въздушното пространство на летище Варна и в 18,54 часа е предаден за кацане на летище Балчик. Пилотът е потвърдил, че е осъществил контакт с летище Балчик и се е насочил за кацане. Самолетът се е приземил твърдо, при което е подскочил, при такава ситуация е неуправляем, казаха от звеното. След това се преобръща през крило по гръб и както се установи днес, се разпада.

Това е третият инцидент във въздуха за последната седмица. На 22 август край Шумен падна самолет „Пайпър“ с двама на борда, баща и син. Предния ден пък военен хеликоптер закачи жици при Стамболийски.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ