Президентът Радев хвърли бомба, каза как ще се реши конфликтът в Украйна: Сблъсъкът ще се разраства…

payimage-568449

„България и Унгария споделят убеждението, че решението на конфликта в Украйна няма да дойде с повече оръжия, а с повече воля, диалог и дипломатически усилия за деескалация и прекратяване на бойните действия“, подчерта Радев, предава Марица.

Това заяви президентът Румен Радев след срещата си с унгарския държавен глава Каталин Новак, която е на посещение у нас.

Споделяме нашата обща тревога от развитието на средата за сигурност в контекста на войната в Украйна, от която нашите две страни са пряко засегнати, не само като географска близост, но и като наличие на значителни общности – унгарски и български, в Украйна, заяви Радев и добави: В нашата подкрепа, която е безусловна към справедливата война на украинския народ, в нашето общо осъждане на агресията на Кремъл, не можем да пропуснем и нашето безпокойство от ескалацията на конфликта и от растящите рискове пред нашите страни.

Според Радев конфликтът все повече ще се разраства като глобален икономически сблъсък, а неговата ескалация води до застрашаване на сигурността на цяла Европа. Този конфликт се превръща във война на изтощение не само за воюващите страни – Русия и Украйна, но и във война на изтощение за Европа, за нашите икономики, за нашите социални системи, заяви българският държавен глава.

Унгария е приоритетен икономически партньор, един от водещите инвеститори в нашата страна и затова имаме общи приоритети в развитието на нашите търговско-икономически връзки.

Търговско-икономическият обмен през последните години расте непрекъснато, но освен в банковото дело, в туризма, в търговията, инвестициите, има растящ потенциал за развитие на това сътрудничество във връзките между икономическите зони, технологичните паркове, индустриалните паркове, а също така и в развитието на водещи иновативни и научно-изследователски проекти, посочи Радев.

Радев изрази благодарност към унгарския президент за положителното отношение и подкрепа към българската общност в Унгария.

Финансовата помощ и подкрепа на унгарската страна, насочени към запазването на езика, националната идентичност и историческата памет на българската общност в Унгария са пример за истинско европейско поведение, политика и толерантност. Това е важно да се отбележи на фона на растящата омраза и преследване на българската общност в съседна страна, посочи Румен Радев.

Той отбеляза, че с Каталин Новак са обсъдили и традиционните връзки между двете държави в културата и образованието, които двете държави ще продължат да развиват и занапред.

Президентът изтъкна още, че България и Унгария са исторически свързани с дълбоки корени и традиционно приятелство, което днес развиват като съюзници и партньори в НАТО и Европейския съюз, на базата на общи приоритети и ценности.

Той посочи, че е изключително важно да се работи заедно, за да се гарантират сигурност и надеждност на източниците и на маршрутите за доставяне на енергоресурси.

Относно Западните Балкани държавният глава отбеляза, че е важна ролята на ЕС и мерките, които ще се вземат, за да се гарантира справянето на държавите от Западните Балкани с негативните ефекти от кризите и от войната в Украйна. Това трябва да става при условие, че тези страни следват стриктно поетите ангажименти, базирани на придържане към европейските ценности и принципите на добросъседство и сътрудничество, обясни той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ