Депутатите изреваха! Проф. Константинов хвърли бомба за изборите – една партия на кантар, друга не влиза в НС

проф. Михаил Константинов

Два варианта за изборите представи математикът проф. Михайл Константинов. Една партия е на кантар за 49-отия парламент. Друга – ИТН, изобщо не влиза в парламента, сочат сметките на изборния спец.

В единия вариант „Български възход” на Стефан Янев влиза в парламента и той ще се състои от 6 партии. ГЕРБ-СДС ще имат 72 депутати, ПП-ДБ – 64, ДПС – 36, „Възраждане” – 30, БСП-27, „Български възход” – 11.

Във втория вариант в парламента са само 5 сили и те се разпределят така: ГЕРБ-СДС ще имат 75 депутати, ПП-ДБ – 67, ДПС – 38, „Възраждане” – 32, БСП-28.

„Не трябва да се нагнетява излишно напрежение, както се прави винаги преди избори. Ще се справим, както сме се справяли винаги. Резултатите ще бъдат коректно отчетени“, увери математикът в студиото на БНТ.

Най-интересно ще е разпределението между партиите. Това как са разпределени мандатите по райони, няма никакво значение за изборния резултат, просто защото те се определят на национално ниво. Броят, който всяка партия ще спечели, абсолютно не зависи от мандатите. И това трябва да е ясно, каза проф. Константинов.

Нашата система е изключително пропорционална на национално ниво и нерационална на регионално. Затова математически резултатът няма как да даде пропорционалност и на национално, и на регионално ниво, добави той.

В София ще има четири мандата повече. Столицата не се увеличи толкова, колкото си мислим и колкото се говори постоянно. Имаме доста погрешна представа за числата. Българите по света и в България са 8 милиона и 200 хиляди – като в България са 6 млн. и половина. Извън границите на страната има 1 милион и 700 хиляди. Това показват цифрите, каза експертът.

6 милиона и 600 хиляди са избирателите, като в България те са 5 милиона и 200 хиляди. Тези числа определят картината на българското електорално тяло. Всичко останало са конспирации, категоричен е проф. Константинов.

На въпрос доколко влияят на изборния резултат така наречените „мъртви души“ и „фантоми“, проф. Константинов отвърна така: „На две места у нас не може да се гласува. Ловим ги просто! Аз лично съм ловил около 20 пъти! Не вярвам обаче, всички толкова да разчитат на така наречените „мъртви души“ и „фантоми“. Лека конспирация е това. Накрая пак думите на Сталин излизат верни – че не е важно кой как гласува, а кой брои резултатите. Валидно е и досега.”.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ