Военният министър бие аларма за голям риск: Може да се наложи съюзна държава да охранява небето ни

димитър стоянов

Има голяма вероятност да спрем да носим бойното си дежурство над страната. Това каза на брифинг министърът на отбраната Димитър Стоянов.

„Ако не се осигури ремонт на МиГ-29 или заместващи самолети, ще се наложи съюзна държава да поеме охраната на небето ни“, заяви военният министър.

Той подчерта, че е била изготвена програма за модернизиране на Българската армия, включваща 13 проекта.

„Тя не беше внесена в Комисия по отбрана и не беше разгледана от Народното събрание. След 3 години, период в който загубихме 10 млн. долара, да сключим договор с Федералния резерв на Ню Йорк и да открием сметка, по която да се внасят всички финансови средства за всички международни договори със САЩ“, поясни Стоянов, цитиран от „Фокус“.

По думите му във Военноморските сили са били сключени 3 договора, осигуряващи доставка на въоръжение за новите многофункционални патрулиращи кораби. Отчете, че във ВВС е подписан договор за втори транш F-16.

За двата двигателя за МиГ-29, Стоянов обясни, че имаме предоставени от Полша, като единият е приет без забележки, а другият има нужда от допълнителни поправки. България очаква оферти за бойни самолети от три страни.

„Към момента МО няма повече конкретика за конкретни числа. Самолетите, за които са изпратени запитвания и съответните страни: F-16 блок 32 от Израел, Грипени от Швеция, Мираж 2005 от Франция“, конкретизира военният министър.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ