Цяла България говори за думите на новия министър на Радев: Този разказ трябва да стига до младите!

payimage-568789

Маестро Найден Тодоров днес за пръв път участва в събитие в качеството си на министър на културата. Той е единственото ново лице в новия/стар служебен кабинет на Гълъб Донев, назначен от президента Румен Радев, предава Лупа.бг.

Изтъкнатият диригент приветства участниците в Научната конференция „150 години безсмъртие: Васил Левски, революцията и бъдещият свят“, която се провежда днес в Софийския университет „Свети Климент Охридски“.

В приветствието си Найден Тодоров посочи, че Левски умира, за да живеем ние, а неговото дело, идеализъм и саможертва са причината днес да сме тук.

Според министъра на културата един от най-големите проблеми на съвремието ни е липсата на памет и заради това, докато имаме паметта за Левски, ще имаме бъдеще. Той добави, че докато осмисляме неговите идеи за толерантност и свобода – не само на национално, но и на лично ниво, ние ще имаме бъдеще.

По думите на маестро Тодоров днес е времето да се замислим дали живеем, за да умрем или живеем, за да живеят нашите деца и да имат една България, която да ги обича и която да обичат.

Министърът благодари на Софийския университет и на Института за исторически изследвания към БАН, защото те спомагат за това да имаме историческа памет, да помним кой е Левски и да можем да продължим неговото дело.

В началото на конференцията заместник-ректорът на Алма матер доц. Георги Вълчев благодари на Министерството на културата в лицето на министъра и на заместник-министъра доц. д-р Пламен Славов, за това, че са намерили време и сили да се справят с много административни тревоги, за да бъде създадена тази програма и да бъде целево финансирана от правителството. Това е знак, че Васил Левски тежи със своето дело, поглед и подвиг, върху обществения живот на България до днес.

По думите му във времена, когато сякаш сме изпаднали в политическа безпътица, когато в къси срокове минаваме от избор в избор, без да се намират посоките, без да се очертават тенденциите, които ще определят нашето развитие, си струва да се върнем към делото и личността на Левски.

„Трябва да полагаме всички усилия този разказ за хората от онова време да бъде част от съвременния ни живот и да стига до младите поколения“, посочи доц. Вълчев. Той благодари на всички колеги, които се включват в конференцията.

В нея участват утвърдени учени и обещаващи млади специалисти, които ще представят и дискутират различни аспекти от живота и делото на Васил Левски в контекста на европейското политическо мислене през ХIХ в. и на българското националноосвободително движение през 60-те и 70-те години на ХІХ в. Събитието е част от Националната програма за отбелязване на 150 години от гибелта на Васил Левски под патронажа на президента на Република България.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ