Радев реагирал мълниеносно. Турската посланичка у нас: Обади се в 6 сутринта, подготвяха екипи

айлин секизкьок

„Благодаря на България за искрената подкрепа. Президентът ми се обади в 6 сутринта, за да ми каже, че се подготвят екипи. България беше една от първите държави, която се притече на помощ. Горда съм, че съм посланик в такава държава, която толкова обича Турция. Искрено благодаря от името на народа на Турция“, заяви посланик Айлин Секизкьок в интервю за БНТ.

Турция преживява небивало бедствие, две последователни земетресения с магнитуд над 7 по Рихтер. Секизкьок очерта мащабите на природното бедствие – 350 км дължина на разломните линии, засегнати 30 000 кв. км в 10 области в страната и засегнати 13,5 млн души.

По думите й жертвите до момента са над 3500, а ранените над 15 000 ранени. Тя посочи, че има и много разрушени сгради. Секизкьок каза, че очаква цифрите да нараснат.

Турският посланик изтъкна, че страната има нужда от подкрепа от международната общност. Тя изрази благодарност на всички отзовали се, като изтъкна, че Азербайджан и България са първите страни, които са се притекли на помощ. Айлин Секизкьок посочи, че Турция има нужда от спасителни и издирвателни екипи, както е полеви болници. Необходима е институционално организирана подкрепа, добави тя.

По думите й е имало над 200 вторични труса, някои от които с магнитуд между 5 и 6 по скалата на Рихтер. Продължава разчистването на отломките, надяваме се да открием още оцелели, каза турският посланик.

В южната ни съседка е обявена най-високата степен на бедствено положение.

Често се срещаме с бедствие. Ние сме устойчива нация и успяваме да се съвземем и ще възобновим градовете си, каза още Айлин Секизкьок.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ