НСлС с извънредни данни за газовите далавери на тримата от кабинета Петков: Щетите са за 88 млн. лв.

Бисерка Стоянова

Националната следствена служба (НСлС) разследва бивш министър на енергетиката, негов заместник и бивш директор на „Булгаргаз“ за длъжностни престъпления, в резултат на които е нанесена щета на „Булгаргаз“ за 88 млн. лв в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България – края на април 2022 – май 2022.

Това заяви на брифинг Бисерка Стоянова – следовател в НСлС и говорител на службата.

Вече стана ясно, че става въпрос за бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов.

Според следователите случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на „Булгаргаз“ като обществен доставчик и осигуряването на надеждност и сигурност на доставките.

Бившият директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов е обвинен в умишлена безстопанственост; бившият енергиен министър Александър Николов – в неупражнен достатъчен контрол на дейността на шефа на „Булгаргаз“, а заместникът му – Данаил Николов – в превишаване на правата си във връзка с реда на комуникация между Министерски съвет и „Булгаргаз“

На тримата са повдигнати обвинения и са с наложена мярка за неотклонение подписка.

Александър Николов беше привикан на разпит преди обяд в Националната следствена служба. На излизане от следствието той каза, че му е повдигнато обвинение, но не коментира какво.

Николов подчерта, че това е следствие от отказа му да се огъне под натиска на „Газпром“ и съвестта му е чиста.

„В рамките на декември 2021 г. до 2 август 2022 г. е спазван изцяло обществения интерес на всички граждани“, заяви той.

Разследването срещу тримата е образувано през септември тази година по сигнал на ДАНС и след преценка на прокурор от СГП.

Досъдебното производство се води по две линии:

  • формирането на официалната позиция на „Булгаргаз“ по дългосрочния договор с „Газпром“
    предприетите действия от длъжностни лица от „Булгаргаз“ и Министерство на енергетиката.
  • „При преценка на събраните доказателства, които са в доста голям обем и са анализирани на достатъчно ниво, може да се направи извод за виновността на конкретни лица“, заяви Бисерка Стоянова.

Междувременно стана ясно, че след сезиране от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), Софийска градска прокуратура повдигна обвинения по разследване във връзка с нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв.

Ето какво заявиха от там:

„След доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена служба (НСлС) привлече като обвиняеми А. Н., Д. Н. и Л. Й. по разследване за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв.

Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Поради особената фактическа и правна сложност на случая по предложение на СГП с постановление на главния прокурор разследването е възложено на НСлС, където се провежда от екип от следователи.

Предмет на разследването са договори за доставка на газ и свързаните с тях обстоятелства. В хода му са извършени множество действия по разследване и са събрани голям обем доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняеми.

А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като А. Н. е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Л. Й., на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД.

Д. Н. е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лв. и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ