5 области в България застрашени от магнитуд 7 по Рихтер. МВР и БАН с информация за народа

Земетресение

На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони с възможен максимален магнитуд 7.0 по Рихтер, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската, пише „Телеграф“.

Земетресението е природно бедствие, което не може да бъде предсказано. Неговата продължителност не е голяма, но последствията са тежки, се казва в доклад на МВР Националният институт по геофизика, геодезия и география – БАН. Двете институции предоставят и полезна информация на гражданите за превантивни действия в случай на сеизмичен трус.

За недопускането на човешки жертви и тежки материални загуби, държавните органи предприемат мерки свързани с антисеизмичното строителство, спазване на строителните норми, създаване на готовност за адекватно реагиране и за ликвидиране на последиците. Не трябва обаче да забравяме, че правилното поведение на всеки от нас може да бъде животоспасяващо.

Действия при сеизмично спокоен период

– Вкъщи трябва да имате, поставени на удобно място фенерче, чанта за документи и особено ценни вещи, аптечка с необходимите ви лекарства, топли дрехи, резерв от храна и вода.

– Закрепете здраво мебелите вкъщи и не поставяйте тежки, лесно падащи предмети на високи места. Съхранявайте пожароопасните вещества и отрови в плътно затворени съдове.

– Оставете свободен входа на жилището и не го задръствайте с предмети. Помислете и определете в жилището си най-безопасното място.

– Имайте предвид, че при земетресение най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите.

– Подгответе семеен план за действие. Определете лице за връзка между членовете на семейството, което е извън вашия регион.

Действия при усещане на първия трус

– Не трябва да напускате сградата, в която се намирате. Направете го само ако прецените, че можете да излезете на открито за около 10 секунди.

– Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата /в зависимост от типа на строителната конструкция/, близо до вътрешна /носеща/ стена, колона, под стабилна маса или легло.

– След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито безопасно място и изчакайте.

– В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи.

Действия след преминаване на първия трус

– Изключете електричеството, газта и водата. Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.

– Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. Осигурете предимство на майките с деца и на възрастните хора.

– След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка.

– Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали.

– Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете, ако това е възможно.

– Следете информациите, които ще се излъчват по средствата за масова информация и по местните радиостанции.

– Изпълнявайте указанията на органите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР, полицията и други компетентни органи.

– Спазвайте обществения ред.

Действия след земетресението

– Изчакайте излъчването на информация за затихване на земните трусове и отминалата опасност.

– Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи.

– Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави.

– Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии.

– По време на бедствия нараства престъпността, бъдете внимателни, пазете имуществото си и сигнализирайте при констатиране на нередности.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ