Пендиков проговори за биячите. Заплашват, че ще дойдат в България да го убият: Познавам единия

християн пендиков

Пребитият в Охрид секретар на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков получава все повече заплахи.

Пишат ми по Фейсбук, че ще дойдат в България и ще ме убият, сподели той. Изпращат ми снимки с оръжие, каза мъжът в интервю за бТВ.

Преди няколко дни Пендиков бе изписан от ВМА, но продължава да ходи на рехабилитация, за да се възстанови напълно. Имало е риск да остане парализиран напълно.

Заплашваха ме, че ще ме пребият, ще ме убият, ще ми запалят къщата, добавя той.

„Македонските българи не могат да говорят пред медиите. След всяко интервю, което даваме по телевизиите, все повече ни псуват и заплашват“, споделя Християн.

„В Северна Македония учим фалшива история, според която българите са фашисти, татари. След четене на световна история и за ВМРО, осъзнах. Учехме, че само сърбите са ни братя и всички други искат да стане нещо лошо на Македония“, добавя той.

„Пребитият в Охрид българин е с шина, която притиска ченето му и не може да отваря устата си добре. На моменти се разбира трудно какво ни казва“, заяви репортерът Ивелина Драгнева.

„Имал е късмет. Той споделя, че когато е пристигнал във ВМА, лекарите са му казали, че на косъм се е разминал с това да е напълно парализиран“, добавя тя.

Майката на Християн също получава заплахи. Наложило се е да се прибере в Северна Македония, защото бабата на пребитият българин е тежко болна.

„Поставиха ми шини на цялата челюст, защото след побоя тя бе счупена. Затова ми е затворена устата“, споделя той.

Преди да бъде нападнат, е подал 5-6 сигнала през последните месеци и не е имало реакция от полицията. Сега са много повече заплахите и те не са насочени само към него.

„Не се храня. Мога само с мляко и супа“, добавя пребитият мъж.

„Бях в заведение с мои приятели. Дойдоха трима човека и ме нападнаха, защото съм българин. В началото само с думи. Бил съм предател. Защо съм се записвал, че съм българин? И след това излязох от заведението, за да се обадя на председателят на клуба и да му кажа какво е станало, но излезе Илия Спасески и ми взе телефона. Каза ми да влизам вътре и да си стоя спокойно, за да няма проблеми. Не ме искаха в заведението и отидох към паркинга“, разказва той.

„Исках да си взема колата и да се прибера. Там се случи всичко. Един ме удари отзад и паднах на земята. Ритаха ме поне 10 минути. Първият удар беше във врата, където имам счупени прешлени“, споделя Християн.

Познавах само Илия Спасески, добавя той.

„Той е от ВМРО ДПМН. Не сме имали близък контакт, за да имаме проблеми. Другите, които ме биеха, не ги познавам“, разказва пребитият българин.

„Три пъти е нападан клуба ни. Не могат да открият обаче кой е стрелял в центъра на Охрид. Това е срамно“, коментира той.

„Една жена излезе от заведението и каза, че ако не си тръгнат, ще извика полиция. Тогава те избягаха“, заяви Християн.

„Обадих се в полицията и им разказах какво е станало. Искаха да отида там. Дежурният полицай пък ме отпрати. Каза ми „ти не си за тук, отивам в „Спешната помощ“. Оставиха ме да ходя в полицията и до медицинското заведение без да реагират за нищо“, добавя той.

„Казаха да търся начин да се прибера вкъщи и да си намеря лекар в Скопие. Обадих се на посланика, за да помоля за помощ, защото не смеех изобщо да се движа. Благодарение на бързите действия на дипломатите стигнах до ВМА“, разказва пребитият македонски българин.

„Лекарите ми каза, че имам късмет. За малко съм щял да стана инвалид. В Северна Македония е нормално да те бият, да стрелят по теб, защото си българин, а от полицията нищо да не предприемат“, каза още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ