Сарафов: Мигрантите в камиона били наблъскани като в консерва, умирали бавно в продължение на час

сарафов

В последнте 24 часа извършихме десетки разпити, над 200 претърсвания, над 30 експертизи, като резултатите от на някои от тях вече са готови. Успяхме да установим цялата престъпна дейност. Това каза на брифинг зам.-главният прокурор по разследването и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Става въпроса за организирана престъпна група която извършва каналджийство, като приема мигранти от границата с Турция, с помощта на камиони с тайници ги транспортира до сръбската граница. Точното местоположение докъде да се транспортират мигрантите се дават по Телеграм. Мигрантите отиват в Западна Европа. За транспортирането им се заплаща от 5000 до 7000 евро, които се плащат по метода „Хавала“, заяви Сарафов.

Българските каналджии не вземат цялата сума, а част от нея. Шофьорите вземат по 100 евро на превозен мигрант, а ръководителят на групата е вземал по 500 евро на човек, добави той.

Престъпната група се състои от шест човека. Те изготвят тайниците сами, като слагат фолио, за да не мoгат да бъдат засечени от рентген, стана ясно на брифинга.

Изготвени са 18 съдебно-медицински експертизи. От тях става ясно, че мигрантите са били наблъскани като в консерва в тайниците. Умирали са бавно и мъчително в продължение на десетки минути. Всеки един от тях е умирал за между 30 и 60 минути, посочи шефът на НСлС.

В брифинга, на който представители на компетентните институции оповестяват актуална информация за хода на разследването на тежкия инцидент с мигранти край софийското село Локорско, както и информация и за здравословното състояние на настанените в болнични заведения мигранти. участват ощеХристо Кръстев, говорител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков, директор на ГДНП, както и Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ