Задържаха мъж във Варна, издирван в Германия за престъпление

съдебна палата варна

Варненският окръжен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 28-годишния Христо Д., чието предаване искат властите в Германия. Той е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена в началото на този месец, от Районен съд – Хамбург, във връзка с причиняване на умишлена телесна повреда.

Това съобщиха за 7DniBulgaria.bg от Окръжен съд – Варна.

Престъплението е извършено на 14.08.2022 г. Съгласно заповедта, българинът безпричинно нанесъл побой на съквартиранта си, опитал да го души, а пострадалият изпаднал в безсъзнание.

Варненският окръжен прецени, че Европейската заповед за арест отговаря на законовите изисквания. Искането е издадено от компетентен орган – Районен съд – Хамбург. Разследването срещу Христо Д. е започнало през 2022 г., но той не е бил установен и е бил обявен за международно издирване. В Германия предвиденото наказание за престъплението е „лишаване от свобода“ до 5 години. Престъплението е наказуемо и по българския Наказателен кодекс. С оглед обезпечаване на присъствието на Христо Д. в предстоящото производство по екстрадицията му, съдът прецени, че спрямо него следва да бъде взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ