Инфарктно! Депутат на Стефан Янев блъсна пешеходец до НДК: Спорно е, дойде ми върху колата

александър николов български възход

Дни преди закриването на 48-ото Народно събрание варненски депутат е преживял много неприятен пътен инцидент в центъра на София, пише „Флагман“. В близост до НДК Александър Николов от „Български възход“ е блъснал пешеходец, за което в момента тече разследване.

В тази връзка в Централната избирателна комисия е постъпило и писмо от следователка от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура (СГП). Тя е попитала дали към 19 януари 2023 г. лицето Александър Георгиев Николов е било народен представител, стана ясно на заседание на ЦИК тази седмица. 19 януари е датата на катастрофата. Стартирано е и досъдебно производство, т.е. има индикации за възможно извършено престъпление.

Според източник, свързан с обвинението, няма данни депутатът да е употребил алкохол или наркотици преди инцидента. Тепърва предстоят действия по събиране на доказателства.

Към момента не е искан имунитетът на Александър Николов. Той вече е и без такъв след разпускането на парламента в началото на февруари. Може да придобие отново защита от преследване, ако пак се кандидатира за народен представител.

Пред „Флагман“ г-н Николов, който е юрист и адвокат, първоначално обясни, че не знае за какво тече разследване.

След като го попитахме за инцидента на пътя, той потвърди, че такъв е имало.

„Има случаи в живота, когато човек е в неподходящото време на неподходящото място. Това е“, добави бившият депутат.

За инцидента с пешеходеца Александър Николов каза: „То е много спорно дали той е блъснат, или той ми дойде върху колата, но това е отделна тема. Това ще го установи производството.“

„За щастие няма сериозно пострадали и мисля, че реакцията ми в тази ситуация допринесе до голяма степен за това. Но се касаеше за неправилно пресичащ път, където въобще няма място за пешеходци. В изключително лоши пътни условия. И за щастие, ниската ми скорост и реакцията ми направиха така, че да не се стигне до нещо по-сериозно“, добави бившият народен представител.

След инцидента той се опитал да съдейства докрай.

„Нито съм вадил карти, нито съм търсил контакти. Абсолютно всичко беше в рамките на това, понеже вътре в себе си съм нямал никаква вина. Просто мисля, че бях част от една ситуация, която е изключително нелепа. И съм направил всичко и затова оставам просто като един редови, нормален човек, който е имал малшансът да бъде част от такава ситуация. В крайна сметка, органите да си свършат работата и да се установят всички факти и обстоятелства. Да се види кой по какъв начин е участвал в тази ситуация“, добави Александър Николов.

„Затова в чисто човешки план моля за коректност. Не виждам новина и пак ви казвам – в случая вътре за себе си не само че нямам никаква вина. Аз карах с много ниска скорост. Времето беше лошо, дъждът беше много силен. Това е булевард „България“, под НДК, там има бус лента, скоростен път е, знаете, 70 (км/ч) е ограничението. Просто аз карах с 40-50, това беше за щастие. И буквално в този дъжд един силует притичва пред колата. Буквално в последния момент. И моята реакция беше – спирачка, вляво и благодарение на тази стотна от секундата може би предотвратих да не се стигне до нещо по-сериозно. Най-важното е, че няма жертви“, каза варненецът. Блъснатият бил мъж.

„Просто пребяга по скоростен път с три ленти от една страна плюс бус лента при много лоши пътни условия“, добави ексдепутатът.

Дали вината е на пешеходеца, щели да разяснят вещите лица.

„Имаш част от секундата да реагираш. Но аз шофирах с изключително ниска скорост, там има високо ограничение на скоростта. Взеха ми проби на място, които бяха абсолютно чисти“, каза още активистът на „Български възход“.

Той добави още детайли: „Аз карах с под 50, защото идвах от червен светофар. Аз идвах от червен светофар, ускорявах бавно, защото времето беше много лошо, страшно лошо – валеше, лоша видимост, всичко запотено и карах буквално с 40 и нещо. И пак казвам, в живота има ситуации, когато човекът наистина е в неподходящото време на неподходящото място. Съдействал съм на място на полицаите. Нито съм се представял, нито съм казвал, нито съм търсил контакти, нищо абсолютно. Свърших си нещата рутинно като гражданин, с удовлетворение. После вече разбрах, че всичко се е разминало, че няма жертви. И това ми беше най-голямото облекчение.“

Ексдепутатът не можа да каже каква телесна повреда е нанесена на пешеходеца.

„Мисля, че вече е изписан, доколкото знам“, лаконичен бе Николов.

Той потвърди, че към момента няма повдигнато обвинение.

„Всички факти и обстоятелства, за мен поне, сочат, че не само нямам каквато и да е вина… Като шофьор от 20 години действията ми бяха такива, че в тази ситуация да минимизирам възможните щети… Аз също съм бил жертва на ПТП, удрял ме е автомобил. Просто трябва да се обърне (внимание) на хората, че трябва всички да спазваме правилата на пътя и да внимаваме“, коментира още той.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ