Варненска област – сред първите по разходи за бедствия и аварии

pojar1

Около 200 милиона лева са изхарчили общините у нас за защита от бедствия и аварии от 2019 до 2021 година.

Разходите на Варненска област са в размер на 10.6 милиона лева, с което се нарежда в първата петица. В Добричка област са похарчени близо 2 милиона лева, това съобщи за Радио Варна икономистът Петя Георгиева от Института за пазарна икономика. Ръстът на разходите зависи от риска от наводнения в общините с големи реки на тяхната територия или близост до морето, както и заради обширните земеделски и горски райони, където през лятото често се случват пожари, обясни Георгиева.

Застраховането все още слабо се използва, както от българското население, така и от публичната администрация. Разходите на общините за застраховане за периода 2019 – 2021 година са в размер на почти 40 милиона лева. Най-големите общини са извършили и най-големи разходи по този параграф (Столична, Варна и Бургас). Само тези три общини имат разходи в размер на над 1 милион лева за периода.

Според националната статистика основните кризисни събития у нас са пожарите, наводненията и свлачищата.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ