Народът вие от ужас! Депутат на ГЕРБ каза цялата истина: Заради ПП ни очаква 11 млрд. дефицит

томислав дончев

Остри критики за финансовите параметри отправи бившият вицепремиер и настоящ зам.-председател на ГЕРБ Томислав Дончев по време на брифинга, който ГЕРБ, начело с Борисов даде в централата на партията.

Той взе повод от думите на гостуващия у нас заместник-председател на ЕК Валдис Домбровскис, който по-рано каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната.

Томислав Дончев подчерта, че няма нюанси, когато става дума за война, затова всеки трябва да се определи. Още преди година с експерти казахме, че най-големият бич е инфлацията и тя ще е пречката за приемането на България в Еврозоната. Думите ни пряко бяха потвърдени от Валдис Дубровскис – той каза, че високата инфлация е пречка за приемането ни в Еврозоната.

„Параметрите за бюджет 2023 също са пречка. Ако не се редуцират, каквито и да е разходи, това означава 11 милиарда дефицит. Това е дефицит от 6 процента, два пъти по-висок от допустимия. Това не са злоради коментари“, подчерта Дончев.

Затова според него първо трябва да се отключи цялото разполагаемо европейско финансиране, защото нула от тези пари са влезли в общините.

„8 милиарда извън бюджета са това. Наблюдавахме помпане на външния дълг. Това финансиране трябва да замести неспособността на правителството да направи собствени инвестиции“, обясни Дончев.

Според него преките чуждестранни инвестиции за 2020 г. са били 20 милиарда, докато за следващата са 1,5 милиарда – прогнозата е за спад от 6 на сто.

„С тази политика трябва да се спре. То и 3 процента дефицит не е за хвалба. Българи трябва да се върне на нулевите дефицити“, смята бившият вицепремиер.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък отбеляза, че случващото се за хората е катастрофа, защото има сфери, в които инфлацията е 100%. „Защо продавахте скъп бензин и нафта, това вдигна цените. Има спекула. Всеки ден им излизат далаверите наяве“, продължи да се ядосва той на кабинета „Петков“.

„Законите са техническата част, приемането ни в еврозоната е политическата част и ние я свършихме. В първия парламент бяхме в такава изолация, че може да си приемат всичко без нас“, ядоса се той.

Бяхме пред Румъния, сега сме последни – какво се случи
„Изпомпването на инфлацията показа, че правителството на Кирил Петков не иска еврото. Те говорят само за още напомпване на инфлацията. Тоест, още повече ни отдалечават от еврото“, прогнозира Борисов.

„Нито един килограм жито не купиха. Помните ли какви сладки репортажи – нито едно българче няма да останело гладно. Ми, магистралите? Вече трябваше да имаме осем – по четири на година.“, продължи той с критиките.

„Къде му е летището на Русе? Къде са трите моста на Дунав? Екологични бомби са навсякъде. Всичко това тези хора ни го причиниха и имат наглостта да ни кажат, че са добри“, заяви Борисов.

Всичко това тези хора ни го причиниха и имат наглостта да ни кажат, че са добри! ГЕРБ ви закара в чакалнята, а сега се оправдават, че ние сме им виновни. Преди 2 години миграцията беше нула. Сега сме откачени и от Румъния, а харвардите това го забавиха, каза Борисов.

Той подчерта, че са пропуснати възможности за подмяна на въоръжение. Популистко е да се се казва, че тунел под Петрохан е по-важен от превъоръжаване. Който не храни своя армия, храни чужда. Когато търгуваш с оръжие, това не е помощ. Нафта за Украйна не биваше да е за сметка на българския джоб. Най-много се дразня сутрин от мислители, които казват и знаят какво мисля аз, разгневи се Борисов.



За нас

7DniBulgaria.bg е най-новият сайт в портфолиото на 7 Dni Media Group.

Той обедини досега съществуващите регионални сайтове на групата, превръщайки се в национален такъв, за по-голямо улеснение на читателите.


КОНТАКТИ